Zolders die niet als woonruimte of werkruimte worden gebruikt hoeven niet perse verwarmd te worden. In plaats van het dak te isoleren volstaat dan vaak het isoleren van de zoldervloer. Het isoleren van de zoldervloer levert ook een hogere besparing op de energierekening op omdat u zo minder kubieke meters lucht in huis hoeft warm te stoken.
Zelf je zoldervloer isoleren? Of toch laten plaatsen?
Zelf de zolder isoleren is een klus die veel mensen zelf kunnen en willen doen. Het is echter het overwegen waard om toch een aannemer in te huren voor dit werk. U kunt namelijk aanspraak maken op een belastingverlaging die wordt aangeboden door de overheid. Deze belastingverlaging houdt in dat u 30% van de kosten voor het isoleren van de zoldervloer via de inkomstenbelasting kan terugvorderen. De belastingvermindering is gemaximeerd tot 3.070 euro per zoldervloer of dak.
Opgelet: U krijgt de belastingvermindering echter alleen als u het isoleren laat doen door een aannemer. Als u kosten wilt uitsparen voor het isoleren van het dak en hierom besluit zelf het werk uit te voeren dan kan het de moeite lonen om uit te rekenen of het inhuren van een aannemer, om het isolatiemateriaal aan te brengen, uiteindelijk niet meer financieel voordeel oplevert.
We maken een onderscheid tussen twee soorten zoldervloeren:
- Zoldervoer isolatie plaatsen op een vaste vloer
- Zoldervloer isolatie laten plaatsen op een zolder zonder vaste vloer
Zolder zonder vaste vloer
Een zolder zonder een vaste vloer heeft vaak alleen een serie aan steunbalken waar openingen tussen zitten. Deze openingen kunt u mooi gebruiken om te isoleren. Als isolatiemateriaal kunt u kiezen uit vele verschillende soorten. Zo zijn er de rollen of matten van glaswol en rotswol.
Deze isolatiematerialen zijn eenvoudig aan te brengen. Het is echter wel zo dat beide isolatiematerialen vezels loslaten bij het op maat snijden. Deze vezels kunnen de huid en ogen irriteren. Draagt u daarom ook beschermende kleding die de vezels niet doorlaten. Bescherm ook uw luchtwegen want het inademen van de vezels kan irritatie veroorzaken allergische reacties oproepen.
Zoldervloer isolatie op maat snijden
Eerst en vooral start u met de op maat gesneden stroken glaswol of rotswol tussen de balken te leggen. Om er zeker van te zijn dat er geen kieren open blijven is het raadzaam om de wol ruimer te knippen dan de breedte van de openingen. Als u de hele vloer heeft belegd dan kunt u controleren of er niet ergens kieren of naden zijn. Vul deze op met de wol. Doet u dit niet dan heeft u zogeheten koudebruggen in uw isolatievloer. Dat zorgt voor warmteverlies en dus ook rendementsverlies, wat dit heeft als gevolg dat u meer moet stoken. Het kleinste kiertje kan al grote effecten hebben. U kunt er voor kiezen om de vloer uiteindelijk af te werken met een beloopbare vloer.
In plaats van glaswol of rotswol kunt u ook bijvoorbeeld papiervlokken of kurkkorrels tussen de openingen (laten) spuiten. Deze natuurlijke isolatiematerialen zijn eenvoudig aan te brengen en er is minder kans op koudebruggen. U kunt ook kiezen voor isolatieplaten. Deze zijn er in onder meer glaswol, rotswol en PUR. Net als bij de rollen glaswol en rotswol legt u de platen tussen de balken en zorgt u er voor dat er geen koudebruggen zijn.
Afsluiten doet u met het aanbrengen van een dampscherm, verder in dit artikel meer hierover.
Vaste vloer – betonvloer
Een vaste vloer vereist iets meer werk in vergelijking met een zolder zonder vaste vloer. Voordat u kan beginnen met het aanbrengen van het isolatiemateriaal zult u een houten raster moeten aanleggen. Hiermee verhoogt u de vloer enigszins. Het houten frame dient tot in de kleinste hoek te worden aangelegd.
Isolatiemateriaal aanbrengen
Glaswol en rotswol in matten kunt u op maat snijden en in het houten frame plaatsen. Nadat u het isolatiemateriaal heeft aangebracht controleert u of er geen kieren of naden zijn. Wees er zeker van dat u alle kieren en naden, ook in de hoeken, volledig dicht met glaswol of rotswol.
Heeft u gekozen voor bijvoorbeeld kurkkorrels of papiervlokken dan kunt u dit in de openingen van het houten frame blazen. De kans op kieren zal klein zijn omdat de minuscule deeltjes vanzelf een weg vinden naar de kleinste hoeken. Als de gehele vloer is gedaan kunt u het naar wens afwerken en er eventueel een beloopbare vloer op plaatsen.
Heeft u gekozen voor isolatieplaten dan plaatst u deze strak tegen elkaar aan en gebruikt u de bijgeleverde bevestigingsmaterialen om te zorgen dat de kans op kieren en naden minimaal is. Eventuele kieren of naden kunt u met een isolatieschuim uit een bus dichten. Naar wens werkt u de geïsoleerde zoldervloer af met een beloopbare vloer.
Dampscherm aanbrengen
Nadat u de isolatie heeft aangebracht kunt u het dampscherm laten plaatsen. Het is van uiterst groot belang dat het dampscherm over de gehele vloer luchtdicht wordt aangelegd. Als dit niet goed gebeurt is er kans dat er warme, vochtige lucht door een eventuele opening naar het isolatiemateriaal stroomt. Dit kan op termijn zorgen voor het dalen van de isolatiewaarde. Het gevolg hiervan is dat uw energierekening hoger wordt omdat u extra moet stoken. Het dampscherm kunt u op de naden met vochtwerende tape afplakken.
Hebt u een vochtig huis, dan is het ook aan te raden eerst een dampscherm aan te brengen, alvorens de isolatie te plaatsen. Best laat u zich adviseren door een vakman. Zoldervloer isolatie plaatsen is geen eenvoudige opgave. Ook een geschikte keuze maken qua materiaal is helemaal niet eenvoudig. Laat je dus adviseren!
Vul onderstaand formulier gratis in, om zo zicht te krijgen op de prijs voor het volledig laten isoleren van je zoldervloer. Best zoveel mogelijk informatie meegeven, dan kan een correcte prijs opgemaakt worden. Dan kunt u ook meteen uw belastingvermindering van 30% uitrekenen. En uiteindelijk ook uw rendement!