Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het isoleren van je dak is een initiatief dat je bijna altijd voordeel zal opleveren. Er gaat gemiddeld 25 procent warmte verloren via een niet geïsoleerd dak, dus isoleren betekent een flinke besparing op je energierekening. Daarnaast zal je minder fossiele brandstoffen hoeven te gebruiken als je je dak isoleert en gaat je CO2-uitstoot naar beneden. Dit is voor het milieu natuurlijk veel beter. De Belgische overheid heeft daarom ook een aantal premies opgesteld voor mensen die dit soort energiebesparende maatregelen treffen. Je kunt er over het algemeen voor kiezen om je dak te laten isoleren aan de buitenkant of aan de binnenkant. Het is over het algemeen duurder om de buitenkant van je dak te laten isoleren en hoeveel dit precies kost, lees je hier.

 

De kosten

Het isoleren via de buitenkant van je dak wordt gedaan door allereerst je huidige dakbedekking te verwijderen, het isolatiemateriaal te plaatsen en vervolgens de dakbedekking terug te leggen. Dit geldt zowel voor schuine- als platte daken, alhoewel in het laatste geval meerdere opties mogelijk zijn. Dit is een zeer arbeidsintensieve klus, maar het resultaat mag er wezen. Je dak zal perfect zijn geïsoleerd omdat de kans op koudebruggen niet bestaat. Ook zal je binnen geen ruimte verliezen en bescherm je je dakconstructie tegen de invloeden van buitenaf. Deze optie wordt veel gekozen door mensen die hun dak willen laten renoveren of die aan nieuwe dakbedekking toe zijn. Anders is deze keuze wel erg prijzig. Deze prijzen, inclusief btw, arbeidskosten en materialen, vind je in de onderstaande tabel. Houd er rekening mee dat het hier alleen het aanbrengen van isolatiemateriaal betreft en niet het leggen van de nieuwe dakbedekking.

 

Uitgave dakisolatie buitenzijde Prijs
Plaatsing isolatiemateriaal exclusief nieuwe dakbedekking €40 – €60 per m2

 

  • De goedkoopste optie: als je deze werkzaamheden laat uitvoeren als onderdeel van een grote dakrenovatie, zal je hier per vierkante meter niet zo heel veel voor betalen. De kosten worden dan opgeslokt in het geheel. Probeer dus alles door hetzelfde bedrijf uit te laten voeren en je zal in aanmerking komen voor kwantumkorting.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld betaal je voor het laten plaatsen van dakisolatie aan de buitenzijde dus zo’n €50 per vierkante meter. In de praktijk zijn de kosten hoger, omdat hierna je dak nog niet is afgewerkt.
  • De duurste optie: laat jij je dak aan de buitenkant isoleren zonder dat deze aan een renovatie toe is, dan kun je soms rekening houden met prijzen die oplopen tot €150 per vierkante meter. Dit is een absolute maximale prijs. De klus is arbeidsintensief en daar betaal je voor. De oude dakbedekking wordt verwijderd, je dakconstructie wordt gecontroleerd en eventueel gerepareerd, het isolatiemateriaal wordt geplaatst en je nieuwe dakbedekking komt hier bovenop. Ook is het isoleren van de buitenkant van een plat dak vaak erg prijzig.

 

De prijsopbouw

Aangezien het isoleren van de buitenkant van je dak arbeidsintensief is, zal het grootste gedeelte van de kosten worden ingenomen door de arbeidskosten van het bedrijf dat je inhuurt. Het isolatiemateriaal zelf is vaak vrij goedkoop. Je kunt er rekening mee houden dat je voor de arbeidskosten 55 procent van de totaalprijs neerlegt en dat de materialen 35 procent van de eindprijs innemen. De overige 10 procent is voor de voorrijkosten en de huur van eventuele afvalcontainers, steigers en machines.

 

Keuzes die de prijs bepalen

De uiteindelijke kosten die je zal hebben aan je dakisolatie is afhankelijk van een aantal factoren. Ook heb je keuzes te maken. Deze keuzes kunnen direct invloed hebben op de prijs.

  • Zelf doen of uitbesteden: uit bovenstaand diagram kun je opmaken dat je maar liefst 65 procent van de totaalprijs kunt besparen als je de werkzaamheden zelf uitvoert. Dit is echter geen simpele klus en ook gevaarlijk omdat je op hoogte werkt. Je kunt ook een gedeelte zelf doen, zoals het verwijderen en herplaatsen van de dakbedekking. Het is belangrijk dat het isolatiemateriaal goed wordt aangebracht zodat je het beste rendement kunt realiseren.
  • Wel of geen dakrenovatie: als jouw dak nog niet aan vervanging toe is, dan kun je je isolatiewerkzaamheden misschien beter uitstellen totdat je dak zijn levensduur heeft bereikt. In de tussentijd zou je zelf de binnenzijde van je dak kunnen isoleren. Dit doe je al voor €10 per vierkante meter.
  • Het isolatiemateriaal: er zijn voor de buitenkant van je dak minder isolatiematerialen beschikbaar dan wanneer je de binnenkant gaat isoleren, maar de prijs per isolatiemateriaal verschilt. Dit is vaak afhankelijk van de kwaliteit van het materiaal en dus van de isolatiewaarde. Maak een goede vergelijking van de mogelijkheden die je hebt en neem hierin ook het rendement in mee. Soms kun je in eerste instantie beter wat meer investeren zodat je hier later de vruchten van plukt.

 

Vergelijk offertes

Wil je in contact komen met een bedrijf dat jouw dakisolatie vakkundig kan uitvoeren? Als je hier onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool voor gebruikt dan weet je zeker dat je voor deze klus nooit te veel zal betalen.

 

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de