Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve manieren om je woning te isoleren. Via het dak verlies je veel warmte, omdat warme lucht stijgt. Daarom kun je gemakkelijk 25 procent van je energierekening besparen als je ervoor zorgt dat deze warmte binnen blijft. Dakisolatie is dan samen met muurisolatie de beste maatregel. Is jouw dak niet of slecht geïsoleerd, dan kun je dit op een aantal manieren oplossen. Als jij hieraan denkt, dan heb je vast al het één en ander opgezocht online. Vergeet niet dat er ook een aantal valse vooroordelen omtrent dakisolatie de rondte gaan. Als je deze wilt vermijden, mag je onderstaande informatie niet missen.

Dakisolatie is lastig

Dakisolatie kan lastig zijn. Als jij bijvoorbeeld om een bepaalde reden niet via de binnenkant wilt isoleren, dan staat je een grote klus te wachten. Isoleren via de buitenkant wordt daarom eigenlijk ook alleen gedaan als je dak aan een renovatie toe is of als je woning een monument is. Dakisolatie via de binnenkant is vrij simpel, maar je zal dan een aantal centimeters ruimte verliezen. Als je onder je dak een woonruimte hebt, dan kan dat dus vervelend zijn. Ook al wordt het isolatiemateriaal netjes weggewerkt, om een bepaalde isolatiewaarde te kunnen bereiken zal het ook een bepaalde dikte hebben. De gemakkelijkste manier om je dak te isoleren is via de zoldervloer. Dit kan alleen als je zolder niet verwarmd is en niet gebruikt wordt. Je legt het isolatiemateriaal simpelweg nauwsluitend op de zoldervloer neer en de warmte wordt al tegengehouden voordat het je dak kan bereiken. Dakisolatie kan dus lastig zijn, maar dit is volledig afhankelijk van de methode die je wilt laten toepassen en je infrastructuur thuis.

Dakisolatie is duur

Hier geldt wederom dat de methode dit vooroordeel waar maakt of niet. Ga je de vloer van de zolder isoleren, dan kost dit erg weinig. Dit kun je eventueel zelf als je het materiaal netjes en zonder kieren neerlegt en je het niet erg vindt dat je geen garantie krijgt over de werkzaamheden. Ook het isoleren van de binnenkant van je dak hoeft niet duur te zijn. Voor €30 per vierkante meter kun je hier bijvoorbeeld purschuim tegenaan laten spuiten en een uitstekende isolatiewaarde realiseren. Wanneer het isolatiemateriaal moet worden afgewerkt omdat de ruimte eronder in gebruik is of wordt genomen, dan ben je natuurlijk meer geld kwijt. Alleen de isolatiewerkzaamheden zijn niet zo duur. Hetzelfde geldt eigenlijk voor het isoleren via de buitenkant van het dak. Dit is natuurlijk de duurste optie, maar dat komt doordat het dak eerst helemaal leeggehaald moet worden, er isolatiemateriaal moet worden aangebracht en daarna de nieuwe dakbedekking moet worden geplaatst. Je kunt dan rekenen op zo’n €60 – €100 per vierkante meter. Alleen voor de isolatiewerkzaamheden betaal je natuurlijk veel minder.

Voor dakisolatie is geen subsidie meer aanwezig

Ook dit vooroordeel is gedeeltelijk waar. Voor dakisolatie is geen landelijke subsidie meer aanwezig voor particulieren. De SEEH (Subsidie Energiebesparing Eigen Huis) zou nog tot eind 2019 moeten lopen, maar het budget hiervoor is al een tijdje overschreden. Er zijn een aantal andere manieren waarop je financieel geholpen kunt worden als je dakisolatie laat plaatsen.

  • Gemeentelijke subsidies: er zijn soms op gemeentelijk niveau gelden beschikbaar gemaakt voor dit soort initiatieven van inwoners. Of dit voor jou ook zo is, kun je alleen controleren bij je gemeentehuis. Ook provinciaal kan het zijn dat er een subsidie beschikbaar is, dus vergeet dat niet ook te checken. Dit is voor elke regio anders, omdat ze zelf mogen bepalen waar ze hun subsidiebudget aan willen besteden.
  • Btw: op de arbeidskosten van isolatiewerken, dus niet op de materialen, is een lagere btw van kracht. Je betaalt daarvoor maar 6 procent en geen 21 procent. Dit zou het isolatiebedrijf al op de eindfactuur berekend moeten hebben, dus het is geen slecht idee om dit even te controleren. Je woning moet dan wel ouder zijn dan 2 jaar.
  • Energielening: wil je je dak isoleren, maar heb je geen budget? Dan kun je een energielening overwegen. Dit is een lening bij een bank die je moet terugbetalen, maar dit doe je onder goede voorwaarden en tegen een lage rente. Als je toch moet lenen voor je klus, dan kun je dat beter zo doen.

Dakisolatie verdien je langzaam terug

Als jij je dak goed laat isoleren en een mooie isolatiewaarde weet te realiseren, dan kun je dakisolatie erg snel terugverdienen. De tijd die hier overheen gaat is natuurlijk afhankelijk van niet alleen de isolatiewaarde, maar ook van hoe goed de rest van je woning geïsoleerd is en van jouw energiegebruik. Als je de binnenkant van je dak gaat isoleren en deze is 70 vierkante meter, dan betaal je daar dus €2100 voor. De besparing per jaar ligt rond de €400 (25 procent van je jaarlijkse energiekosten). De investering heb je dan dus al binnen 6 jaar terugverdiend. Daarna is al het geld dat je bespaart voor jou.

Vergelijk offertes

Ben jij van plan dakisolatie te laten plaatsen? Dan wil je vast een goede specialist vinden die dit voor je kan doen. Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en je zal een aantal offertes ontvangen. Deze komen alleen van betrouwbare en kwalitatieve isolatiebedrijven uit jouw regio. Zo vind je de beste deal en het beste bedrijf om het uit te voeren.

Denk ook aan: ongediertebestrijding dak

Geef een reactie


Laatste nieuws

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de