Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de meeste warmte verloren gaat. Door je dak goed te isoleren kun je 25 procent van jouw gestookte warmte bewaren en dus zeker een kwart van je jaarlijkse energierekening besparen. Dakisolatie is dan ook een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een efficiënte manier om je woning energiezuiniger te maken. Er zijn een aantal valkuilen en veelgemaakte fouten die je dan toch het beste vermijdt.

Het dak isoleren of de zoldervloer?

Veel mensen denken bij dakisolatie direct aan het isoleren van het daadwerkelijke dak. Heb jij echter een onverwarmde zolder waar je niets mee doet, dan is het veel gemakkelijker en goedkoper om de zoldervloer te isoleren. Dit is natuurlijk alleen een optie als je de zolder ook in de nabije toekomst niet wilt gaan gebruiken. Het isoleren van de zoldervloer is erg simpel. Er wordt isolatiemateriaal op de vloer van de zolder aangebracht, waardoor de warmte nog voordat het de zolder kan bereiken wordt tegengehouden. Als jij het niet erg vindt om geen garantie te krijgen over de werkzaamheden, kun je dit ook zelf. Voor een aanzienlijk lager bedrag zal je direct kunnen beginnen met besparen.

Geen dampremmend folie plaatsen

Er zijn verschillende methoden die je kunt toepassen als je jouw dak gaat isoleren. Deze zijn afhankelijk van het soort dak dat je hebt. Als je via de binnenkant van een plat- of een schuin dak isolatiemateriaal gaat aanbrengen, dan is het van groot belang dat dit naadloos wordt geplaatst. Veel isolatiematerialen hebben daarom speciale randen waardoor je ze gemakkelijk in elkaar klikt. Het is dan ook erg belangrijk dat je een dampremmend folie plaatst tussen het dak en het isolatiemateriaal. Het is de bedoeling dat er geen vocht aanwezig is tussen het isolatiemateriaal en de dakwand. Dit kan koudebruggen veroorzaken, problemen met vocht en het kan de isolatiewaarde verminderen. Er zijn ook isolatieplaten te krijgen met al een dampremmende zijde. Dan kun je het folie achterwege laten.

Zo min mogelijk ruimte verliezen

Ga je langs de binnenkant van je dak isoleren, dan zal je dus binnen ruimte verliezen. Vooral als je deze ruimte wilt gaan gebruiken is de dikte van het isolatiemateriaal dan ook erg belangrijk. Er zijn uitstekende isolatiematerialen te vinden voor het dak, maar hoe beter de isolatiewaarde hoe dikker het materiaal meestal is. Het kan dan geen kwaad om goed onderzoek te doen naar het isolatiemateriaal met de kleinste dikte en de beste isolatiewaarde. Vaak betaal je dan iets meer, maar verlies je dus minder ruimte in de kamer onder het dak.

Geluidsisolatie meenemen

Als je wederom de ruimte onder het dak in gebruik hebt, dan kun je naast warmteisolatie ook geluidsisolatie aan laten brengen. Er zijn een aantal isolatiematerialen, zoals glaswol, die ook geluiden van buiten erg goed tegenhouden. Wil je niet lastig gevallen worden door een onweersbui als je onder het dak slaapt of wil je het lawaai van de trekker van de buren maar al te graag buitensluiten, dan is dit een uitstekend moment om dit te realiseren. Veel isolatiematerialen hebben interessante andere kenmerken en zijn bijvoorbeeld brandvertragend of waterafstotend. Je kunt hier optimaal gebruik van maken als je het juiste materiaal kiest.

Vergeet niet navraag te doen over regionale subsidiemogelijkheden

Landelijk is er geen subsidie meer voor het isoleren van je woning. Het budget voor de Subsidie Energiebesparing Eigen Woning is voor particulieren al even op. Er zijn soms wel gemeentelijke- of provinciale subsidies beschikbaar waar je gebruik van kunt maken en die nog niet op zijn. Dit is per regio verschillend, dus dit vraag je het beste even na bij je gemeente of provincie. Daarbij is er een lager btw-tarief van kracht op de arbeidskosten voor isolatiewerken en betaal je hierover maar 6 procent. De materialen zijn wel gewoon met 21 procent belast. Kom je er financieel helemaal niet uit, dan kun je altijd een energielening afsluiten bij je bank. Het geld moet je uitgeven aan energiebesparende maatregelen, maar dit betaal je terug met een lager rentepercentage en betere voorwaarden.

Soms kun je ook via de buitenkant isoleren

Als jij geen zoldervloerisolatie wilt laten uitvoeren en isolatie via de binnenkant van het dak zie je eigenlijk ook niet zitten, dan is er nog één laatste optie die je kunt overwegen. Dit is gelijk ook de duurste optie, maar het resultaat is het beste. Je kunt het isolatiemateriaal ook direct onder je dakpannen laten plaatsen tegen de buitenkant van de dakconstructie. Hiervoor moet je huidige dakbedekking worden verwijderd, maar als je toch al een dakrenovatie aan het plannen was, is dit geen slechte optie. Deze methode wordt ook wel een saringdak genoemd en wordt toegepast als onderdeel van een renovatie of als de woning een monument is en de binnenzijde niet mag worden aangeraakt.

Vergelijk offertes

Dakisolatie is niet goedkoop en als jij hier een isolatiebedrijf voor wilt gebruiken kun je maar beter zorgen dat je het juiste vindt. Hier kun je alvast offertes opvragen voor jouw dakrenovatie en zo exact achterhalen wat er in jouw regio kan worden aangeboden. De beste prijs en de beste kwaliteit vind je alleen als je alle opties hebt bekeken.

Geef een reactie


Laatste nieuws

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve