Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Dakisolatie plaatsen is eigenlijk altijd voordelig. Je kunt er grote besparingen mee maken op je energierekening, vooral als er nu weinig of geen isolatie aanwezig is. Natuurlijk zijn er ook altijd nadelen aan zo’n klus, zoals wanneer de werkzaamheden groot zijn en veel overlast veroorzaken. Als jij twijfelt over het al dan niet laten plaatsen van dakisolatie, dan kun je de onderstaande voor- en nadelen gebruiken om tot een beslissing te komen.

Voordelen

De meeste isolatiemethoden hebben dezelfde voordelen. Deze zijn voornamelijk op de lange termijn erg interessant. Het volgende lijstje schept daar duidelijkheid in.

 • Besparing: dakisolatie levert grote besparingen op. De warmte stijgt natuurlijk automatisch en als je je dak isoleert kan het je woning niet meer verlaten. Je kunt dan wel 25 procent van je jaarlijkse energierekening besparen, vooral als je dak daarvoor niet of slecht was geïsoleerd. Dit is vergeleken met sommige andere soorten isolatie een zeer grote besparing.
 • Terugverdientijd: omdat de besparingen zo groot zijn bij dakisolatie, is de terugverdientijd ook zeer interessant. Je kunt je investering al binnen 6 jaar hebben afbetaald enkel en alleen met de besparingen die je hebt gemaakt. Natuurlijk is deze terugverdientijd afhankelijk van factoren zoals jouw gedrag tegenover energieverbruik, de methode die is gebruikt en hoe goed de rest van je woning is geïsoleerd.
 • Gemakkelijk: de gemakkelijkste manier om je dak te isoleren is door isolatiemateriaal op de zoldervloer te plaatsen en in principe kun je dit zelf. Dit kan natuurlijk alleen als jouw zolder niet in gebruik is en niet verwarmd is. Het isoleren van de binnenkant van je dak is ook niet erg lastig, maar heeft wel wat meer voeten in de aarde. Ook zal je het isolatiemateriaal moeten afwerken en verlies je altijd ruimte.
 • Doe-het-zelf: het isoleren van de zoldervloer kun je erg goed zelf. Je betaalt dan alleen voor het isolatiemateriaal en het is verstandig om hier kwalitatieve isolatiedekens voor te gebruiken. Het enige dat je dan verliest is de garantieregeling op de werkzaamheden. De andere methoden, dus isoleren via de binnen- of buitenkant van je dak, laat je beter over aan de professionals.
 • Goedkoop: dit is wederom van toepassing op het isoleren van de vloer van je zolder of de binnenkant van je dak. Eigenlijk kost dit relatief weinig. Je kunt dan rekenen op zo’n €15 tot €30 per vierkante meter.
 • Regionale financiële hulp: er is geen landelijke subsidie meer voor dakisolatie. Deze was er wel, maar het budget is al een tijdje overschreden. Je kunt nog wel financiële hulp vragen van je gemeente of je provincie. Het kan maar zo zijn dat zij voor hun inwoners die dit soort milieuvriendelijke initiatieven tonen een potje beschikbaar hebben waarmee ze je kunnen helpen.
 • Lagere btw: als je isolatiewerkzaamheden laat uitvoeren door een isolatiebedrijf, dan betaal je maar 6 procent btw over de arbeidskosten. Dat betekent een verlaging van maar liefst 15 procent. De materialen zijn wel volledig belast, maar deze waren al vrij goedkoop. Als je zelf gaat isoleren dan kom je dus niet voor deze btw-korting in aanmerking.

De nadelen

Natuurlijk zijn er altijd ook nadelen waarmee je te maken krijgt. Zoals je ziet hebben de grootste voordelen voornamelijk te maken met de besparingen die je maakt nadat de werkzaamheden zijn afgerond. De nadelen zijn veel meer gebaseerd op de korte termijn, zoals je hier beneden kunt zien.

 • Duur: dakisolatie kan ook heel duur zijn. Als je om bepaalde redenen niet via de binnenkant kunt isoleren, dan moet je dit via de buitenkant doen. Dat houdt een volledige dakrenovatie in, omdat het isolatiemateriaal onder je dakbedekking moet worden geplaatst. Hiervoor betaal je gemakkelijk €60 – €100 per vierkante meter.
 • Overlast: tijdens de werkzaamheden heb je natuurlijk mensen over de vloer. En je dak is niet gemakkelijk bereikbaar, dus ze zullen regelmatig je woning in en uit lopen. Dit kan overlast veroorzaken, niet alleen voor jou maar ook voor je buren. Het is daarom altijd verstandig je buren van je plannen in te lichten en mogelijke problemen en klachten te voorkomen.
 • Geen landelijke subsidie: de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis kun je dus niet meer gebruiken voor het financieren van je dakisolatie. Dit is jammer, want daarmee kon je wel 20 procent van je investering terugkrijgen. Ook al zijn er andere opties, zoals de regionale subsidies en de btw-verlaging, je zal op dit moment niet zoveel terugkrijgen als voorheen mogelijk was. Misschien komt dit nog in de toekomst, maar daar is op dit moment niets over bekend.
 • Arbeidsintensief: als je via de buitenkant van je dak moet gaan isoleren, dan is dit een erg arbeidsintensieve klus. Hier gaan een aantal dagen overheen en de werklieden zijn constant op je dak aanwezig om de bedekking te verwijderen, het isolatiemateriaal te plaatsen en de nieuwe dakbedekking neer te leggen. Deze klus kun je dus eigenlijk ook niet zelf en moet je dus bijna altijd uitbesteden.

Vergelijk offertes

Omdat het isoleren van het dak toch een vrij specialistisch klusje is, besteden veel mensen dit uit aan een isolatiebedrijf. Via onze vergelijkingstool kun je alvast offertes opvragen voor jouw specifieke situatie. We gebruiken alleen betrouwbare en vakkundige bedrijven en je wordt nergens toe verplicht. Wij kunnen je helpen alle opties te bekijken, voordat je de beste deal uitkiest.

 

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve