Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Velen denken bij het isoleren van hun dak enkel aan de optie om het dak langs binnen te isoleren. Dat is logisch, want het dak van binnen isoleren is vaak de snelste en goedkoopste optie. Maar in sommige gevallen is het noodzakelijk dat het dak van buitenaf  geïsoleerd wordt. In dit artikel vind je meer informatie over dak langs buiten isoleren, ook een Sarkingdak genoemd.

Wanneer moet je het dak langs buiten isoleren?

Dak isoleren langs buitenEr zijn verschillende gevallen waarbij je het dak langs buiten moet isoleren. Je kunt hierbij denken aan:

  • Als het dak niet voorzien is van een onderdak
  • Onder het dak is te weinig ruimte om het langs binnen te isoleren
  • De ruimte binnen is volledig ingericht en bewoond. Langs binnen isoleren zou daardoor arbeidsintensief worden en zou die ruimtes onleefbaar maken gedurende een langere periode. Ook moeten de ingerichte ruimtes eventueel hersteld worden naar hun oude status (omdat je bvb. het plafond moest uitbreken). En deze laatste optie kost uiteraard een pak geld!

Een dak langs buiten isoleren kun je dus doen, als je voldoet aan bovenstaande voorwaarden.

Oudere woningen: Vervangend onderdak

Daken zonder onderdak komen vooral voor bij oudere woningen. Een optie is dan nog om een vervangend onderdak van binnenin aan te brengen, maar die optie is niet altijd de beste. Dat komt omdat er alsnog een kans bestaat dat vocht zich gaat ophopen aan de houten draagconstructie. Het nadeel hiervan kan zijn dat het vocht op het hout rot en schimmel gaat vertonen. Op de lange termijn wordt het hout dusdanig aangetast dat de draagconstructie zwakker wordt, wat kan uitmonden in levensgevaarlijke situaties.

Buitenzijde isoleren op lange termijn voordeliger

Isoleren aan de buitenzijde is niet de goedkoopste optie maar in sommige gevallen wel het meest efficiënt. Het gehele dak wordt namelijk in een keer van links naar rechts en van nok tot goot volledig vochtvrij en naadloos geïsoleerd. Het is een karwei dat u vooral niet zelf moet doen. Dit dient u over te laten aan een aannemer die hierin gespecialiseerd is.

Welk materiaal wordt vaak gebruikt?

Dak isoleren langs buiten PIRVoor het isoleren aan de buitenzijde wordt doorgaans gebruik gemaakt van isolatieplaten die zijn vervaardigd uit polyurethaan, oftewel PUR. Dit is een chemisch product dat vocht afstoot en niet gevoelig is voor schimmels en rot. Ook ongedierte zullen hiervandaan blijven en het isolatiemateriaal niet aantasten.

Tot voor kort werd deze isolatieplaten voornamelijk gebruikt voor schuren en tuinhuizen. Echter door de toepassing van innovatie ontwikkelingen zijn ze nu ook toepasbaar op woningen.

De geïsoleerde platen zijn tegenwoordig voorzien van dakpanmotieven in een scala aan verschillende kleuren die niet van echte dakpannen te onderscheiden zijn. Deze dakpanmotieven zijn gemaakt van een kunststof die voorzien is van een metalen coating. De prijs van geïsoleerde dakplaten loopt uiteen van 50 euro tot 200 euro per m2.

Werkwijze buitenzijde dak isoleren (Sarkin methode)

De aannemer zal na een grondige inspectie beginnen met het verwijderen van de dakpannen. Eventueel oude aanwezige isolatie dat nog goed is laat hij liggen. Het zichtbare rasterwerk inclusief oneffenheden wordt verwijderd. Vervolgens wordt langs de zijkant van het dak een gesloten constructie aangelegd dat er voor zorgt dat uiteindelijk het verhoogde dak (dit komt door de isolatie) niet zichtbaar is wanneer de dakpannen er op liggen. Ook aan de gootzijde komt een beschermende constructie die er voor dient dat lucht en vocht geen kans krijgen om het isolatiemateriaal aan te tasten.

Hellend dak isoleren

Op het kale dak wordt over de gehele oppervlakte een dampscherm aangebracht. Dit dampscherm heeft tot doel dat vocht geen invloed kan krijgen. Op het dampscherm worden de isolatieplaten naadloos tegen elkaar aan gelegd. Deze platen zijn voorzien van inkepingen waardoor zij goed in elkaar overgaan zonder enige kieren open te laten. Hierna wordt met een waterdichte en isolerende folie die op de isolatieplaten ligt de constructie waterdicht gemaakt. Tot slot wordt en een rasterwerk gelegd waarna de dakpannen er op kunnen.

Uw aannemer zal u waarschijnlijk voorstellen om voor het dak nieuwe dakpannen te bestellen. Dat lijkt misschien niet nodig, zeker niet als de pannen er op het gezicht nog goed uit zien maar als de pannen er al enige jaren op liggen heeft het weer de pannen naar alle waarschijnlijkheid aangetast. Strenge vorst kan de pannen dan snel doen breken en uw isolatielaag beschadigen.

Prijs om je dak langs de buitenzijde te isoleren?

Het isoleren van het dak aan de buitenzijde is niet goedkoop, toch niet als je het vergelijkt met normale isolatie aan de binnenkant van je woning. Afhankelijk van uw specifieke wensen en de conditie van het dak lopen de prijzen per m2 uiteen van 50 euro tot zo’n 200 euro.

TIP: Bekijk of je recht hebt op een premie?

Als u in aanmerking wilt komen voor de premie die beschikbaar wordt gesteld door de netbeheerder dient u er aan te denken dat hoe hoger de isolatiewaarde is des te hoger u premie wordt. Het minimale vereiste is een isolatiewaarde van 3,5 m3K/W. U behaalt deze isolatiewaarde al met isolatieplaten van ongeveer 8 cm dik.

Een tweede besparing waar u gebruik van kunt maken is de belastingbesparing die de overheid aanbiedt. De kosten die u maakt kunt u voor 30%  terugvorderen van de inkomstenbelasting. Deze belastingbesparing bedraagt wel maximum 3.070 EUR. Om voor de belastingkorting in aanmerking te kunnen komen is als voorwaarde gesteld dat u het isolatiemateriaal dient aan te laten brengen door een aannemer.

Het is uiterst belangrijk je hier te laten adviseren door een vakman, want een dak langs buiten isolerne is geen koud kunstje. Vraag via onderstaand formulier gratis advies bij een vakman in je eigen buurt. Indien gewenst kan hij je een totaalprijs sturen voor het uitvoeren van jouw isolatie project.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in