Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in de aarde. Het is geen lastige klus, maar het betekent wel dat er werkzaamheden aan je dak moeten plaatsvinden en dat soms voor meerdere dagen lang. Daarom kun je het isoleren van je dak niet zomaar inplannen en is het verstandig als je dit gestructureerd aanpakt. Zo ben je op elke fase voorbereid en kom je niet voor verrassingen te staan. Het onderstaande stappenplan kan je helpen om tijdens het plannen van jouw dakisolatie niets te vergeten.

Stap 1: de methode bepalen

Het is niet verkeerd om je wat te verdiepen in de methoden die gebruikt worden om daken te isoleren. Eigenlijk zijn deze voor platte daken en voor schuine daken nagenoeg hetzelfde. De methode die wordt toegepast is afhankelijk van de infrastructuur bij jou binnen. Onderstaande punten lichten dit beter toe.

 • Zoldervloer isoleren: is jouw zolder niet in gebruik en is deze niet verwarmd, dan kun je het isolatiemateriaal op de zoldervloer plaatsen. Dit is erg makkelijk en kun je eventueel ook zelf. De warmte wordt dan nog voordat het je dak kan bereiken al tegengehouden. Wil je je zolder gaan gebruiken of is deze verwarmd, dan is dit niet de beste optie.
 • De binnenzijde van het dak isoleren: de meest gangbare methode is het isoleren van de binnenkant van het dak. Dit kan ook bij platte daken gedaan worden. Het isolatiemateriaal wordt dan aan de binnenkant tegen het dak geplaatst. Dit is vrij gemakkelijk en kan snel worden gedaan. Je zal het isolatiemateriaal nog wel netjes weg moeten laten werken. Ook moet je er rekening mee houden dat er altijd sprake is van ruimteverlies.
 • De buitenzijde van het dak isoleren: je kunt ook de buitenzijde van je platte- of schuine dak laten isoleren. Dit heeft wat meer voeten in de aarde, omdat je dakbedekking dan moet worden verwijderd en het isolatiemateriaal onder de nieuwe dakbedekking moet worden aangebracht. Het resultaat is erg goed en netjes en je hoeft er binnen niet voor te breken of in te leveren. Het probleem is echter dat het nogal een grote en dure klus is. Het isoleren van de buitenzijde van het dak wordt dan eigenlijk ook alleen gedaan als het dak aan een renovatie toe is of als de woning onder de monumenten valt.

Stap 2: het materiaal bepalen

Het materiaal dat je kiest is enigszins afhankelijk van de methode, van het type dak en van jouw persoonlijke wensen.

 • De methode: voor het isoleren van de zoldervloer wordt vaak glaswol gebruikt. Dit is gemakkelijk te plaatsen, maar het is dik. De binnenzijde van het dak kan geïsoleerd worden met isolatieplaten, glas- en steenwol, spuitisolatie en isolatie dekens. Het isoleren van de buitenkant van het dak wordt eigenlijk altijd met isolatieplaten gedaan.
 • Het type dak: ga je een plat dak via de buitenkant isoleren, dan moet je ervoor zorgen dat het isolatiemateriaal drukvast is, dat het weerbestendig is en dat het geen schimmel en mos aantrekt. Schuine daken vragen wat minder van het isolatiemateriaal, omdat je hier niet op hoeft te lopen en het regenwater automatisch naar beneden sijpelt. Het type dak heeft geen invloed op de materialen die je aan de binnenkant van het dak kunt laten plaatsen.
 • Persoonlijke wensen: veel isolatiematerialen hebben bepaalde handige kenmerken. Zo kunnen ze brandvertragend zijn, akoestisch isoleren, vochtafstotend zijn en ademen (of niet ademen). Er zijn ook een aantal natuurlijke materialen die je kunt gebruiken, zoals hout, wol, kurk en papier.

Stap 3: een isolatiebedrijf kiezen

Nu je weet wat je zou willen uitvoeren kun je een bedrijf vinden die dit voor je kan doen. Als je bijvoorbeeld een bepaalde voorkeur hebt voor natuurlijke en duurzame isolatiematerialen, dan moet het bedrijf deze natuurlijk wel gebruiken. Doe daarom een grondig marktonderzoek, zodat je zeker weet dat je alle opties hebt bekeken. Vraag ook een aantal offertes op en laat meerdere isolatiebedrijven bij je thuis komen om de situatie te bekijken. Controleer de bedrijven op kwaliteit en vakmanschap (keurmerken, certificeringen, erkenningen), dienstverlening, klantvriendelijkheid, garantieregeling en natuurlijk ook op prijs. Kies vervolgens het bedrijf uit dat het beste uit de test komt en de laagste prijs hanteert. Dit is dus niet altijd het goedkoopste bedrijf.

Stap 4: de puntjes op de i

Het isolatiebedrijf heeft samen met jou een plan van aanpak samengesteld en een datum geprikt waarop dit moet gaan plaatsvinden. Jij zelf hebt nu nog weinig te doen, behalve je goed voor te bereiden op dit tijdstip.

 • Vraag vrij van je werk, indien nodig. Regel eventueel iemand anders die toezicht kan houden als jij dit zelf niet kan.
 • Regel oppas voor de kinderen.
 • Maak de zolder vrij, zodat de isolatiespecialisten direct aan de slag kunnen.
 • Persoonlijke en waardevolle bezittingen leg je het beste even buiten zicht.
 • Zorg dat er voldoende koffie en thee in huis is.
 • Doe eventueel een aanbetaling, als jullie dat zo hebben afgesproken.

Stap 5: het werk is in volle gang

Tijdens de werkzaamheden heb je weinig te doen. Je kunt koffie en thee schenken, toezicht houden en ervoor zorgen dat alles soepel loopt. Voordat de werklieden je woning verlaten en de klus is afgerond, kun je ze nog wel een aantal vragen stellen. Dit is gemakkelijker nu te doen dan door ze later te moeten bellen.

 • Vraag of er instructies zijn, eventueel in verband met het drogen van het isolatiemateriaal, of de ventilatie van de zolder.
 • Vraag om de garantieregeling en bespreek in het kort wat hier onder valt.
 • Bekijk de offerte en vraag of het bedrag niet is overschreden.

Stap 6: de afronding

De klus is af en je bent al druk aan het besparen op je energiekosten. Je moet nu nog twee dingen doen voordat je alles netjes hebt afgerond.

 • Controleer de eindfactuur en betaal het openstaande bedrag.
 • Vul een online recensie in over de isolatiespecialist.

Vergelijk offertes

Je kunt bij ons snel een aantal offertes opvragen bij betrouwbare isolatiespecialisten als je hiervoor onze vergelijkingstool gebruikt.

Geef een reactie


Laatste nieuws

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in