Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Een plat dak isoleren is perfect mogelijk. We gaan dan ook in op de verschillende soorten isolatie, de prijs ervan en de voordelen per soort isolatie. Isolatiemateriaal aanbrengen aan een plat dak is niet hetzelfde als isolatiemateriaal aanbrengen aan een schuin of hellend dak. In regel gelden voor het aanbrengen van isolatiemateriaal aan een plat dak drie verschillende methoden;

  • het koude platte dak
  • het warme platte dak
  • en het omgekeerde platte dak

Alle drie deze methoden hebben hetzelfde doel. Het zijn echter de handelingen die significant van elkaar verschillen.

Het koude platte dak

De benaming is ontleend aan het feit dat op deze wijze het dak en de woonruimte door het isolatiemateriaal zijn gescheiden. De warmte van binnenuit heeft dus geen direct contact met het dak en hierdoor wordt het dak niet van onderaf opgewarmd. Het dak ligt als het ware in de koude gescheiden door het isolatiemateriaal dat eronder bevestigd is. Veelal wordt het isolatiemateriaal direct tegen de (betonnen) onderzijde van het dak bevestigd.

Omdat het dak van onderaf niet wordt verwarmd is het onderhevig aan weersinvloeden. In de zomer wordt het op een plat dak vaak erg warm waardoor het kan uitzetten en in de winter ijzig koud waardoor het door vorst samen trekt. Ondanks dat er meestal een laagje water op een plat dak ligt heeft het wisselvallige weer veel invloeden op het dak.

Het isolatiemateriaal, dat in de meeste gevallen bestaat uit platen of matten van bijvoorbeeld glaswol, rotswol of organische materialen, wordt onder het plafond van het platte dak bevestigd. Om dit te kunnen doen zullen de eventuele aanwezige plafond panelen eerst verwijderd moeten worden en kunnen die na het aanbrengen van het isolatiemateriaal weer terug geplaatst worden. Afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dient u er rekening mee te houden dat er mogelijk een dampscherm moet worden geplaatst nadat u het isolatiemateriaal aangebracht hebt.

Warme platte daken isoleren

Bij een warm dak wordt het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het platte dak aangebracht. Om dit te kunnen doen wordt eerst de bestaande dakbedekking van het platte dak verwijderd. Op de dakconstructie kunt u dan, afhankelijk van het soort isolatiemateriaal dat u kiest, een dampscherm aanbrengen. Een dampscherm kan noodzakelijk zijn om vocht niet in contact te laten komen met het isolatiemateriaal wat een negatieve invloed kan hebben op de isolatiewaarde. Nadat het isolatiemateriaal is aangebracht legt u de dakbedekking weer op zijn plek terug.

Het voordeel van een warm dak ten opzichte van een koud dak is dat het dak van binnenuit mee wordt opgewarmd waardoor het dak minder onderhevig is aan temperatuurschommelingen. Hierdoor zal het dak minder uitzetten en krimpen wat ten goede komt aan de levensduur en de kans op lekkages vermindert.

Daarnaast is het zo dat een warm dak fungeert als warmtebuffer. In de zomer houdt het dak de warmte langer vast en krijgt het minder snel kans om naar binnen te dringen. Hierdoor kan het wel zo zijn dat het op warme dagen overdag koeler is in huis maar dat juist bij het zakken van de buiten temperatuur de temperatuur binnen omhoog gaat omdat het dak de warmte naar binnen (en buiten) afgeeft.

Om het beloopbaar te houden wordt bij voorkeur gekozen voor een isolatiemateriaal dat stevig en robuust is. Platen van onder meer PIR en PUR zijn hiervoor uitermate geschikt. Maar ook de laatste generaties van organische materialen zijn tegenwoordig prima geschikt voor toepassing op platte daken.

Omgekeerde platte dak: Geschikte dakisolatie

Omgekeerde platte daken komen we vaak tegen op dakterrassen en parkeergarages. In principe op alle daken die veel worden belopen. De reden hiervoor is dat standaard dakbedekking voor platte daken kwetsbaar is. Daardoor kunnen er makkelijk gaatjes in ontstaan wanneer het dak belopen zou worden.

Het isolatiemateriaal ligt bij een omgekeerde platte dak bloot aan de weersinvloeden. Dat houdt in dat het isolatiemateriaal aan strengere eisen moet voldoen dan bij bijvoorbeeld het koude dak of warme dak. In zowel de hitte van de zomer als de koude in de winter en alles wat daar tussenin ligt is het zo dat het isolatiemateriaal de thermische waarde zal behouden. Het moet een hoge drukvastheid bezitten en het moet waterbestendig zijn.

Het meest gebruikte materiaal voor het isoleren van omgekeerde platte daken is geëxtraheerde polystyreen (XPS). Deze platen zijn vervaardigd uit olie. Door de gesloten celstructuur zijn de platen licht in gewicht. Geëxtrudeerde platen worden veelal aangeboden met tand- en groefverbindingen en kosten gemiddeld zo’n 24 euro per m2.

Naden en kieren dichten

Voor alle drie de manieren van isoleren geldt dezelfde regel: dat kieren en naden te allen tijde moeten voorkomen worden. Eventueel ontstane kieren of naden kunt het beste met een schuim dichten. Zo bereikt u dat er geen koudebruggen ontstaan. Een koudebrug is een opening in het isolatiemateriaal waardoor koude lucht van buiten makkelijk naar binnen kan dringen. Als dit gebeurt heeft dit een negatieve invloed op de isolatiewaarde en zult u alsnog met hoge stookkosten te maken kunnen krijgen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in