Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Isolatiemateriaal dat vervaardigd is uit gerecycled krantenpapier wordt cellulose genoemd. Echter is dit materiaal meer bekend onder de naam papiervlokken. De toepassing van papiervlokken voor het isoleren van daken gebeurt al enkele tientallen jaren. Maar omdat de vraag naar duurzame en natuurlijke isolatiematerialen toeneemt neemt ook de vraag naar papiervlokken weer toe.

Papiervlokken: Uiterst duurzaam

Omdat papiervlokken al zolang wordt gebruikt als isolatiemateriaal kan worden teruggekeken op de langjarige werking ervan. Het blijkt dat woningen die worden gesloopt en waar ooit papiervlokken zijn gebruik als isolatiemateriaal, de papiervlokken er nog als nieuw uitzagen. Vocht, hitte en koude hebben doorgaans weinig tot geen invloed op de isolerende werking en dat maakt papiervlokken tot een uiterst duurzaam isolatiemateriaal.

Vervaardiging van papiervlokken – cellulose

De verwerking van oud papier tot papiervlokken gebeurt in een aantal stappen. Als eerste wordt het oud papier versnipperd en ontrafelt. Stof wordt afgezogen en er worden vervolgens mineralen aan toegevoegd om schimmelwerking tegen te gaan. Deze mineralen zorgen er ook voor dat de papiervlokken een brandvertragende werking krijgen.

Voordelen van Papiervlokken

Ook papiervlokken kennen enorm veel voordelen ten opzichte van ander isolatiemateriaal. Graag sommen we ze allemaal even op en lichten we ze kort toe. Zo kun je een weloverwogen keuze maken, wanneer je je dakisolatie wenst aan te brengen.

A. Hoge isolatiewaarde en warmtedoorslag

Papiervlokken hebben een hoge isolatiewaarde vergelijkbaar met die van glaswol en rotswol. Dit komt grotendeels door de vocht bufferende werking wat cellulose van nature als eigenschap heeft. Naast de hoogwaardige isolatiewaarde hebben papiervlokken tevens een grote warmtedoorslag. Dit houdt in dat in de zomer, als het buiten bijvoorbeeld 30 graden is, het binnen zomaar een graad of 7 koeler kan zijn.

B. In platen en losse vlokken

Voor de toepassing als isolatiemateriaal voor daken kan worden gekozen uit platen en vlokken. De vlokken worden het meest toegepast als isolatiemateriaal. De vlokken worden middels een speciaal apparaat op de gewenste plaats geblazen. Voordat dit kan plaatsvinden wordt er vooraf een constructie gemaakt zodat de vlokken goed op de gewenst plaats blijven zitten. Op die manier kan in elke hoek of kier geblazen worden. Dankzij deze methode van isoleren is de kans dat koude door kieren naar binnenkomt zeer minimaal, geen last dus van zogeheten koudebruggen.

C. Sterk vochtregulerend

Een groot pluspunt van papiervlokken is dat het een grote hoeveelheid vocht kan opnemen. Het opgenomen vocht wordt op drogere dagen weer afgegeven. Deze vochtregulerende werking maakt dat papiervlokken uitermate geschikt zijn als isolatiemateriaal. Het is belangrijk dat de ruimte te allen tijde goed wordt geventileerd zodat het afgegeven vocht niet in de ruimte blijft hangen.

D. Zonwerend

De zonwerende werking van papiervlokken is een ander pluspunt. Dat komt omdat cellulose van nature een hoge opslagcapaciteit bezigt. Dat zorgt er voor dat hitte van buiten minimaal doordringt naar binnen waardoor het binnen een stuk koeler kan blijven.

E. Papiervlokken zijn Geluid dempend – Akoestische isolatie

Een bijkomend voordeel van de bovengenoemde opslagcapaciteit van cellulose is dat het een akoestische werking heeft. Hierdoor wordt geluid van buiten voor een aanzienlijk deel ook buiten gehouden. Uiteraard is het wel van cruciaal belang dat de papiervlokken tot in elke hoek en kier worden geblazen.

F. Aangenaam leefklimaat

Voor het aanbrengen van papiervlokken zijn geen extra werkzaamheden zoals het aanbrengen van een dampscherm vereist. De papiervlokken reguleren het vocht zelf waardoor er in de woning een aangenaam klimaat ontstaat.

G. Geen giftige stoffen

Omdat papiervlokken een volledig 100% natuurproduct is, komen er geen schadelijke stoffen in voor en zijn de vlokken niet giftig. U hoeft tijdens het aanbrengen van papiervlokken dan ook geen beschermende kleding of masker te dragen. Dit in tegenstelling tot isolatiematerialen die weliswaar ook natuurlijk zijn, zoals glaswol en rotswol.

H. Brandveilig

Anders dan u zou vermoeden zijn papiervlokken brandveilig. Dit komt omdat tijdens het productieproces boorzouten worden toegevoegd. Papiervlokken heeft hiermee dezelfde brandveilige kwalificatie als bijvoorbeeld glaswol. Breekt er onverhoopt toch brand uit dan zal het isolatiemateriaal niet branden maar verkolen. Hierbij zullen geen giftige gassen vrijkomen.

Wat moet je weten nog weten over Papiervlokken Dakisolatie?

Nog enkele zaken die handig zijn om te weten, wanneer je papiervlokken overweegt aan te brengen.

A. Aanbrengen van een gesloten constructie

Omdat papiervlokken worden opgeblazen dient er vooraf een gesloten constructie gemaakt te worden. Deze constructie dient aan alle zijden volledig gesloten te zijn zodat de vlokken er niet uit kunnen vallen. Dit maakt het isolatieproces enigszins arbeidsintensief.

B. Belastingsvermindering

Ook voor het plaatsen papiervlokken als dakisolatie is de overheid ons erg gunstig. Ook voor deze isolatievorm geeft men 30% belastingvermindering op de totale factuur. Dan moet de isolatie wel geplaatst worden door een aannemer. De vermindering mag wel maximum € 3.070 euro bedragen, per geïsoleerd dak. M.a.w.: het is echt wel de moeite waard om je hier voldoende over te informeren.

Prijs van Papiervlokken dakisolatie

De initiële investering van Papiervlokken is vrij hoog. Voor een vierkante meter betaalt u gemiddeld 25 euro. Echter met de 30% belastingvermindering die u ontvangt is het de investering zeker waard. Mede met het rendement dat je eruit haalt is het een investering die je zeker terugverdient.

Vraag via onderstaand formulier gratis een richtprijs voor jouw project, en vergelijk de prijzen van verschillende vakmannen in je eigen buurt. Zo bespaar je nog eens op de eindfactuur, en heb je gratis professioneel advies van verschillende specialisten.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve