Subsidie dakisolatie 2018 

Laat je dakisolatie plaatsen, dan zal je je woning milieuvriendelijker maken. Er zal minder warmte verloren kunnen gaan waardoor je je thermostaat lager kunt zetten. Dit levert jou een leuke besparing op, maar het zorgt er ook voor dat je minder schadelijke gassen uitstoot en dat je minder gebruik maakt van fossiele brandstoffen. Deze laatste twee zijn voor Nederland als land natuurlijk erg belangrijk, omdat je het initiatief neemt de ecologische voetafdruk te verminderen. Dit wil de overheid belonen, omdat hoe meer mensen soortgelijke acties ondernemen hoe milieuvriendelijker we worden. De beloning wordt gedaan door middel van financiële steun.

De landelijke Subsidie Energiebesparing Eigen Woning (SEEW)

Er zijn verschillende energiebesparende werkzaamheden die door deze regeling worden gesubsidieerd. Deze hebben allen te maken met het beter isoleren van je woning en het verminderen van je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Het isoleren van je dak valt hieronder, maar ook het isoleren van je spouwmuur, van je vloer, van je gevel, van je kruipruimte en het plaatsen van hoogrendementsglas vallen hieronder. Omdat het budget voor eigenaar-bewoners al bereikt is voor het einde van de subsidieregeling, kunnen particulieren deze subsidie niet meer aanvragen. Alleen voor Verenigingen van Eigenaren is nog budget beschikbaar. De subsidie loopt nog tot en met 31 december 2018.

De voorwaarden door de SEEW

Uiteraard zijn er voorwaarden verbonden aan de subsidie en elke Vereniging van Eigenaren moet bewijzen hieraan te kunnen voldoen om de subsidie te krijgen. Zo zijn bijvoorbeeld nieuwbouwdelen uitgesloten van de subsidie, moet je na het uitkeren van de subsidie binnen 12 maanden klaar zijn met de werkzaamheden, moet de minimum isolatiewaarde van je dakisolatie voldoen aan een Rd-waarde van 3,5 m2 K/W en zijn er per woningsoort een minimumaantal vierkante meters die moeten worden geïsoleerd. De grootste voorwaarde voor deze subsidie is echter dat je niet één, maar twee van de bovenstaande energiebesparende maatregelen treft. Naast je dakisolatie moet je dus ook je muren, je vloer of je ramen isoleren om hiervoor in aanmerking te komen.

Andere mogelijkheden

Helaas is het voor particulieren dus al niet meer mogelijk om de SEEW-subsidie in te dienen, maar dat betekent niet dat alle hoop op financiële steun verloren gaat. Er zijn andere manieren waarop je toch steun kunt krijgen en hier lees je welke dit zijn.

  • Gemeentelijke subsidies: veel gemeentes hebben nog wel geld beschikbaar om energiebesparende maatregelen van hun inwoners mee te steunen, alleen verschillen deze per gemeente. Zo kan de ene gemeente het plaatsen van zonnepanelen steunen en de andere het uitvoeren van isolatie. Of er geld is voor jouw project hangt dus volledig af van waar je woont. Vraag daarom bij je gemeenteloket na wat er in jouw situatie mogelijk is, zodat je zeker weet dat je geen geld misloopt.
  • Lager btw-tarief: laat je de isolatiewerkzaamheden uitvoeren, dan zal je gebruik kunnen maken van een lager btw-tarief van 6 procent. Deze wordt alleen gerekend over de arbeidskosten, dus over de materialen betaal je wel gewoon 21 procent. Als het goed is zal je isolatiebedrijf deze korting al op de eindfactuur doorberekenen, dus hier hoef je zelf niets voor te doen. Het is altijd verstandig om even te controleren of dit ook daadwerkelijk gebeurd is.
  • Een groene lening: een andere manier om geld te krijgen is door deze te lenen. En als je voor een Energiebespaarlening kiest en je kunt aantonen dat je het geld gebruikt voor een energiebesparende maatregel, dan kun je dit geld lenen voor een lager rentepercentage. Dit percentage spreek je af wanneer je de lening afsluit en deze verandert niet totdat je het geld hebt terugbetaald. Je zal uiteindelijk dus altijd meer betalen dan wanneer je het bedrag zelf beschikbaar hebt, maar dit is aanzienlijk minder dan wanneer je hier een reguliere lening voor zou afsluiten.

Subsidies en de toekomst

Op dit moment zijn er nog geen berichten dat in de toekomst de SEEW-subsidie zal worden verlengd of dat er andere mogelijkheden beschikbaar worden gesteld door de Rijksoverheid. Aangezien de Nederlandse regering strenge regels opgelegd heeft gekregen wat betreft CO2-uitstoot, is het onwaarschijnlijk dat er geen andere subsidie zal worden ontwikkeld. Op dit moment is hier echter nog niets van bekend en aangezien de SEEW-subsidie nog loopt tot het einde van 2018 zullen we hier ook de eerste tijd nog niets van horen. Je kunt het beste het nieuws goed in de gaten houden, navraag doen bij de daarvoor bestemde instanties en de website van de Rijksoverheid af en toe bezoeken om te kijken wat de toekomst is voor het subsidiëren van dakisolatie in Nederland.

Vergelijk offertes

Wil je graag weten hoeveel je zou moeten betalen voor het laten isoleren van jouw dak? Gebruik dan hier onze vergelijkingstool en ontvang een aantal offertes van betrouwbare en kwalitatieve isolatiespecialisten uit jouw omgeving. Deze kun je met elkaar vergelijken en zo tot de beste conclusie komen wat betreft jouw dakisolatie.

Lees ook:

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.