Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Met het alsmaar stijgen van de stookkosten zoeken steeds meer mensen naar mogelijkheden om die stookkosten niet verder te laten stijgen of zelfs te verlagen. Het isoleren van de woning is dan uiteraard de meest voor de hand liggende oplossing en dan met name het dak. Warmte stijgt immers op en de meeste warmte verdwijnt dan ook via het dak. De meeste woningen zijn voorzien van een schuin dak, ook wel hellend dak genoemd.

Maar hoe kun je deze nu het best isoleren? Welk materiaal gebruik ik? Wat is de beste werkwijze? En wat zal ons dit kosten zodat we er nog steeds voordeel uithalen?

Schuin dak isoleren: Waarmee rekening houden?

De werkwijze voor het isoleren hangt af van vele factoren. Zo zijn er héél wat soorten beschikbaar, en die hebben elk een verschillende werkwijze qua plaatsing. Wij geven je alvast de nodige informatie zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

A. Bewoond of niet bewoond

Het eerste waar u naar moet kijken is of de ruimte direct onder het dak bewoond is. Is er bijvoorbeeld een slaapkamer op zolder. Als de ruimte niet wordt bewoond en alleen voor opslag wordt gebruikt kunt u overwegen om in plaats van het dak, de zoldervloer te isoleren. Het voordeel van alleen de zoldervloer isoleren is dat u de zolderruimte niet onnodig verwarmt en dat brengt op zich al direct een besparing op de energierekening met zich mee.

Wordt de zolder wel bewoond dan is de keuze snel gemaakt, en moet je dus je dak zelf isoleren. Dat kan op twee manieren: vanuit de binnenzijde en vanaf de buitenzijde.

B. Vele soorten isolatiemateriaal verkrijgbaar

Voor het isoleren van het schuine dak zijn een keur aan isolatiematerialen verkrijgbaar. De meest gebruikte zijn glaswol, rotswol en purschuim. Daarnaast worden de natuurlijke isolatiematerialen zoals schapenwol en papiervlokken (cellulose) ook steeds populairder. De natuurlijke isolatiematerialen zijn echter wel een stuk duurder, soms wel het dubbele van de prijs.

C. Wat is uw budget en welk rendement wens je?

Een belangrijke beslissing wanneer je je schuin dak wilt isoleren, is bepalen welk budget je voor ogen hebt. Hou er rekening mee dat iets meer uitgeven soms kan resulteren in een hoger rendement. De meerprijs kun je in sommige gevallen dus snel terugverdienen. Om een hoog rendement te behalen kijk je best naar het isolatiemateriaal dat de hoogste isolatiewaarde beschikt, en welke prijs daarover staat om dit te laten installeren.

Om je wat inzicht te geven in de prijzen voor het laten plaatsen ervan, hier enkele voorbeelden…

Voor een schuin dak van 70 m2 zult u voor een hoge isolatiewaarde met glaswol uit de voeten kunnen en volstaat een budget van ongeveer 2.500 euro.

Kiest u voor een natuurlijk isolatiemateriaal zoals, schapenwol dan bent u ongeveer het dubbele kwijt. Het is wel zo dat schapenwol de warmte van buiten langer vasthoudt waardoor het in de woning in de zomermaanden veel minder heet zal zijn. In de winter werkt het omgekeerde en dit kan voor de langere termijn van gunstig effect zijn op uw energierekening.

Werkwijze voor het laten isoleren van een Schuin dak?

Zoals eerder vermeld kun je een schuin dak op twee manieren isoleren.

  • Isoleren vanaf de binnenzijde
  • Isoleren aan de buitenzijde

A. Dak isoleren vanaf de binnenzijde: Werkwijze

Bij het aanbrengen van de isolatie dient u het isolatiemateriaal tot in elke hoek en kier aan te brengen. Kortom moet je ervoor zorgen dat het materiaal op alle plaatsen naadloos aansluit. Eventuele openingen en kieren vult u op met bijvoorbeeld PUR of PIR schuim. Zou u een kier overslaan dan heeft u op dat punt als het ware een koudebrug.

Een koudebrug is nefast voor de isolatiewaarde. Door een kier kan enorm veel koude lucht binnendringen en dit heeft een negatief effect op de isolatiewaarde en als gevolg uiteraard op de energierekening.

Als uw woning doorgaans erg vochtig is kan het een optie zijn om aan de binnenkant het isolatiemateriaal van een damp werende folie te voorzien. Zo zal er minimaal vocht van binnenuit in het isolatiemateriaal dringen.

Dampscherm aanbrengen

Als u heeft gekozen voor bijvoorbeeld glaswol of rotswol dan is het belangrijk dat u na de isolatie een dampscherm aanbrengt. Het dampscherm zorgt ervoor dat er geen vocht bij het isolatiemateriaal kan komen. Vocht wordt door glaswol en rotswol niet opgenomen maar kan uiteindelijk wel zorgen dat de isolerende werking minder wordt als er teveel vocht tegen de isolerende laag aan komt. Het dampscherm dient tot in alle hoeken en kieren luchtdicht te worden bevestigd. Let u er tevens op dat de naden goed worden afgedicht met een vochtbestendige tape. Enkel bij enorm vochtige huizen of zolders moet dit toegepast worden.

B. Werkwijze: Buitenzijde Schuin dak isoleren

In sommige gevallen kan de keus vallen om het schuine dak niet van binnenuit te isoleren maar via de buitenzijde. Deze optie is absoluut geen doe-het-zelf klus en dient u over te laten aan een aannemer, al is het alleen maar voor de veiligheid. Aannemers zijn opgeleid en ervaren om op daken te werken.

Voor het isoleren via de buitenzijde heeft u als voordeel dat u binnen niet aan leefruimte inlevert. Vooral op krappe zolders kan dit voordelen hebben. Net als bij het isoleren aan de binnenzijde van het dak wordt op het houtwerk, nadat de dakpannen zijn verwijderd, een dampscherm aangebracht. De aannemer zal dit dampscherm tot in alle hoeken en kieren luchtdicht afplakken met vochtbestendige tape. Hier bovenop wordt vervolgens het isolatiemateriaal van uw keuze aangebracht waarna de dakpannen weer terug op hun plaats gaan.

Geïsoleerde dakplaten

Als u van plan bent om op termijn nieuwe dakpannen te kopen kunt u overwegen om geïsoleerde dakplaten te kopen. Deze geïsoleerde dakplaten zijn tegenwoordig verkrijgbaar in mooie dakpanmotieven en zijn van buiten bijna niet van echte dakpannen te onderscheiden. De investering ligt uiteraard een stuk hoger dan alleen het dak van isolatiemateriaal te voorzien maar dit kan u op de lange termijn een hoop geld besparen. Geïsoleerde dakplaten zijn er in vele soorten, maten en kleuren.

Premie & Belastingsvermindeirng

Als je het werk laat uitvoeren door een vakman (en dus een factuur hebt als bewijs), krijg je tot 30% terug van de Vlaamse overheid. Dit omdat je je op een positieve manier inzet voor een groener en beter milieu, hetgeen ze de laatste jaren erg stimuleren. Vanaf volgend jaar wordt de wetgeving hiervan wel strenger, dus het is aangeraden zeker dit jaar nog je woning te isoleren. Ook is het belangrijk om te weten dat die vermindering wel maximum € 3.070 mag bedragen per geïsoleerd dak.

Soms geeft ook de netwerkbeheerder een premie. Deze zal kijken naar de isolatiewaarde om te bepalen welke premie ze zullen geven.

  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 3,5 m2 K/W = 6 euro per m2
  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 4 m2 K/W = 7 euro per m2
  • Premie bij een Rd-waarde vanaf 4,5 m2 K/W = 8 euro per m2

Dus wacht niet langer, en vraag hieronder een richtprijs aan voor jouw project. Zo ben je zeker dat alles goed geïsoleerd is. We brengen je in contact met drie vakmannen uit je eigen buurt. Zij kunnen je dan een prijs meegeven, alsook advies geven over welk materiaal je best gebruikt.

Denk ook aan: professionele stukadoor

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve