Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Rotswol Dakisolatie wordt ook wel steenwol isolatie genoemd. Het is een materiaal met een hoog isolerende werking en om deze reden enorm populair voor een variatie aan toepassingen in de bouw. In dit artikel gaan we dieper in op enkele vragen die je wellicht hebt.

Denk hierbij aan: Hoe wordt Rotswol gemaakt, waardoor het zo isolerend is. Wat zijn de voordelen van Rotswol in vergelijking met andere dakisolatie materialen zoals glaswol. Daarna geven we nog enkele tips mee wanneer je dit (laat) plaatsen, en we sluiten af met de prijs per vierkante meter voor Rotswol dakisolatie.

Hoe wordt Rotswol Dakisolatie vervaardigd?

Rotswol wordt gemaakt van Basalt. Dat is een vulkanisch gesteente dat middels verhitting in een vloeibare massa verandert waarna, tijdens het afkoelingsproces, vezels van worden gesponnen. Aan de vezels worden vervolgens bindmiddelen en een waterafstotende emulsie aan toegevoegd.

Het eindproduct krijgt door dit proces de zo kenmerkende isolerende eigenschappen omdat tussen de vezels lucht wordt vastgehouden en vocht geen kans krijgt om binnen te dringen of te worden geabsorbeerd. Dit waarborgt de lange levensduur van rotswol zonder in te leveren aan isolatiewaarde.

Rotswol dakisolatie

Voordelen van Rotswol

Laten we even de vele voordelen van Rotswol nader toelichten. Zodoende zul je merken dat dit een erg goede keuze is.

A. Verschillende isolatievormen: Rollen (flensdekens), platen of panelen

Rotswol is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals, rollen en platen of panelen.

De rollen, ook wel flensdekens genoemd, zijn licht in gewicht waardoor rotswol ook voor de doe-het-zelver makkelijk te gebruiken is. De rollen en platen kun je ter plaatse met een mes of schaar eenvoudig op maat te snijden of knippen. Omdat rotswol niet veel weegt is het een ideaal isolatiemateriaal voor toepassingen aan daken omdat er een minimale dak belasting van toepassing zal zijn. De platen of panelen zijn veelal voorzien van een damp werende folie.

B. Verschillende diktes beschikbaar en meerdere lagen mogelijk

De rollen en platen waarin rotswol verkrijgbaar is zijn er in verschillende maten en diktes. Naar gelang uw voorkeur kunt u kiezen voor dunne of dikkere flensdekens. Als u kiest voor de dunnere dekens is het een optie om de isolatie in twee lagen aan te brengen waarbij de tweede laag ‘in verband’ over de eerste wordt geplaats.

Houdt u hierbij rekening met het afdichten van eventuele kieren of naden om koudebruggen te voorkomen. Koudebruggen zijn open plekken in de isolatie aan uw dak waardoor koude lucht kan stromen. Dit zou een negatief effect hebben op de beoogde isolatiewaarde.

Voordelen van Rotswol

C. Rotswol dakisolatie zet niet uit en krimpt niet

Als rotswol is aangebracht en afgewerkt kunt u er zeker van zijn dat deze isolatie voor een langere termijn, generaties lang, de beoogde isolatiewaarde zal behouden. Rotswol behoudt namelijk in alle omstandigheden de oorspronkelijke vorm. Het krimpt niet en zet niet uit.

Omdat rotswol van vulkanisch gesteente is gemaakt zal vocht niet worden opgenomen. Hiermee bent u ervan verzekerd dat er geen schimmelwerking kan optreden en heeft het geen aantrekkingskracht op ongedierte.

D. Brandveilig, zelfs brandwerend!

Om rotswol te produceren wordt het Basalt in eerste instantie extreem verhit en daardoor is het eindproduct ook goed bestand tegen extreme hitte. Dit maakt Rotswol een betrouwbaar en brandveilig isolatiemateriaal. Mocht in de woning ooit brand uitbreken zal rotswol zelfs brandwerend werken, er zullen geen giftige gassen vrijkomen en van rookontwikkeling zal minimaal sprake zijn.

E. Geluidswerende functie

Met de toepassing van rotswol als isolatiemateriaal heeft u meteen een akoestisch isolatiemateriaal in handen. Ongewenste geluiden worden door rotswol buiten gehouden. Of als u een drum of home cinema op zolder staan hebt, zullen uw buren ook daar minder last van hebben.

Enkele tips bij het laten plaatsen van Rotswol Dakisolatie

A. Beschermende kleding

Ten opzichte van glaswol kent rotswol minder nadelen maar omdat het materiaal bestaat uit minuscule vezels bestaat de kans dat bij toepassing van rotswol vezels op uw huid kunnen komen. Dit veroorzaakt irritatie in de vorm van jeuk. Past u vooral op dat er geen vezels in uw ogen komen of dat u per ongeluk vrijkomende vezels, bijvoorbeeld bij het op maat snijden, inademt. Draag daarom te allen tijde een masker als u met rotswol aan het werk bent en draag kleding dat geen vezels kan doorlaten.

B. Allergisch aan hars?

Tijdens het productieproces van rotswol worden speciale hars-soorten gebruikt om de ontstane vezels aan elkaar te doen binden. Sommige mensen kunnen allergische reacties vertonen wanneer zij worden blootgesteld worden aan rotswol. Uit voorzorg blijft u beter weg van rotswol als u snel allergische reacties vertoont.

C. Toepassingen van rotswol

De bouwwereld maakt al jarenlang gebruik van rotswol om bijvoorbeeld vloeren, muren en daken te isoleren. Rotswol kan overigens gebruikt worden om zowel platte daken als schuine daken te isoleren. Omdat rotswol zo makkelijk is in gebruik, het weinig weegt, en het gemakkelijk op maat te maken is, is het een ideaal materiaal voor doe-het-zelvers. Echter is het slim om Rotswol te laten plaatsen. Want enkel dan heb je recht op de 30% subsidie van de Vlaamse Overheid. Zo is het professioneel geplaatst, en heb je erg veel bespaard op je isolatie.

D. Hoe aanbrengen aan het dak

Voordat rotswol aan het dak wordt bevestigd dient u er zorg voor te dragen dat het dak vrij is van oneffenheden en dat u eventuele lekkages opspoort en dicht.

Na het plaatsen van de rotswol dakisolatie kunt u het dak voorzien van een dampscherm. Een dampscherm zorgt er voor dat vocht van binnen geen kans maakt om in de isolatie te dringen. Ondanks dat rotswol geen vocht absorbeert en er zodoende geen kans op schimmelwerking zal zijn kan vocht een negatief effect hebben op de isolatiewaarde.

Het aanbrengen van een dampscherm dient dan ook zorgvuldig te gebeuren. Nadat het dampscherm aan het houtwerk is bevestigd met bijvoorbeeld, een nietapparaat, is het van belang dat u deze bevestigingspunten en de naden afwerkt met een waterbestendige tape.

E. Welke dikte moet ik kiezen

De lage prijs in combinatie met de hoge isolatiewaarde van rotswol is wat het isolatiemateriaal zo populair heeft gemaakt voor toepassingen in de bouw. Maar ook voor de doe-het-zelver is rotswol een ideaal materiaal om mee te werken. De keuzes in diktes variëren van enkele centimeters tot wel 20 centimeter. Afhankelijk van uw wensen kunt u bepalen welke dikte het meest geschikt is voor de toepassing aan uw dak. Een optie zou kunnen zijn om te kiezen voor rollen van enkele centimeters en de isolatie in verschillende lagen aan brengen. Let er wel op dat u de op maat geknipte of gesneden rotswol aan het dak laat overlappen en dat u eventuele kieren en naden tussentijds volledig wegwerkt.

Dikte Dakisolatie

Conclusie

Rotswol dakisolatie is een erg goede keuze wat betreft isolatie voor je woning. De prijs, de levensduur en de hoge isolatiewaarde stemmen perfect overeen. Om een richtprijs te hebben voor je eigen project kun je eenvoudig onderstaand formulier invullen. Dan brengen wij je gratis in contact met drie vakmannen die hun prijs opgeven voor het isoleren van jouw dak. Zodoende kun je hun materialen, ervaringen en prijzen vergelijken. Op die manier kun je dan een weloverwogen keuze maken, en is je dak snel geïsoleerd. Ik heb alvast van een mooie som geld bespaart door mijn dak te isoleren! Ik raad je dan ook aan om hier tevens snel van te profiteren!

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in