PIR Dakisolatie – Prijs & Advies

De PIR dakplaten hebben een hoge densiteit waardoor die vrij stevig zijn, maar toch erg licht. Hierdoor zijn de platen uitstekend geschikt om zowel de zoldervloer als het dak te isoleren. Het aanbrengen op een schuin dak doet u bij voorkeur niet tussen de spanten maar er tegenaan. Ook hebben ze een enorm hoge isolatiewaarde, waardoor je vele kosten bespaart. 

U hoeft geen dampscherm aan te brengen omdat de dakplaten enorm vochtbestendig zijn. En door de fabrikant is reeds een vochtwerende werking aan de achterzijde voorzien. Zorgt u er wel voor dat er geen lekkages in het dak zitten of andere kleine openingen waardoor mogelijk in de toekomst vocht naar binnen zou kunnen komen. Ook wanneer u een enorm vochtige zolder hebt, laat u alsnog beter een dampscherm installeren. Laat je hier best informeren door een vakman.

Waaruit bestaan PIR Dakisolatieplaten?

Het dakisolatie materiaal PIR is een kunststof. Het is een samenstelling van de chemische componenten Polyool en Isocyanaat. Door aan deze combinatie drijfgassen toe te voegen ontstaan minuscule luchtbellen met daaromheen hard schuim.

In deze heeft PIR veel overeenkomsten met PUR met dat verschil dat PIR minder giftige stoffen bevat. Met name in geval van brand zouden deze giftige stoffen kunnen vrijkomen wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar met PIR is dat gevaar geweken.

Opspuiten met schuimisolatie

Nadat u de platen heeft aangebracht is het een goede zaak dat u de naden tussen de platen en tegen het hout aan met schuim opvult. Zou u dat niet doen dan komt er alsnog koude lucht tussen de naden en kieren naar binnen.  Dat zou uiteraard een negatieve invloed hebben op de isolatiewaarde.

De naden en kieren worden in de bouw ook wel koudebruggen genoemd. Om de hoogste isolatiewaarde te bereiken en te behouden dienen koudebruggen zoveel mogelijk uitgesloten te worden. In veel gevallen worde de PIR platen voorzien van handige tand-en-groef verbindingen. Dit zorgt voor een optimale aansluiting wat de kans op koudebruggen minimaliseert.

Toepassing voor platte en schuine daken

U kunt PIR dakisolatieplaten ook gebruiken voor het isoleren van platte daken. Bij platte daken worden de platen echter niet aan de binnenkant van het dak geplaatst maar onder de dakbedekking aan de buitenzijde. De speciale platen voor platte daken zijn voorzien van een laagje bitumen. Nadat de PIR platen op het dakschot van het platte dak zijn bevestigd is het slechts een kwestie van de dakbedekking aanbrengen.

Voordelen van PIR Isolatieplaten

PIR Isolatieplaten kennen vele voordelen, hierbij sommen we ze even op voor jou:

  1. Licht in gewicht
  2. Geen schadelijke stoffen
  3. Hoge isolatiewaarde
  4. Geen kans op schimmels of rotting
  5. Brandwerend
  6. Ook te gebruiken als geluidsisolatie

Licht in gewicht en geen schadelijke stoffen

PIR dakplaten zijn licht in gewicht en enorm stevig. Hierdoor is het een ideaal isolatiemateriaal dat makkelijk te transporteren en te bewerken is. U kunt naast de toepassing van PIR platen aan het dak de platen tevens gebruiken om de zoldervloer te isoleren. Bij het bewerken komen geen schadelijke stoffen vrij en treedt er geen irritatie aan de ogen of huid op.

Hoge isolatiewaarde

De isolatiewaarde van PIR platen wordt alom geprezen. Door de densiteit van PIR hoeven de platen dan ook niet erg dik te zijn. Ten opzichte van bijvoorbeeld schuim bespaart u met PIR platen enkele centimeters aan ruimte.

Geen kans op schimmels en rot

Aan de achterzijde van de PIR platen wordt door de fabrikant veelal een beschermende laag aangebracht. Hierdoor is het niet noodzakelijk een dampscherm aan te brengen. De beschermende laag is vooraf aangebracht om u zo veel mogelijk het werk uit te sparen.

Die beschermende laag is noodzakelijk omdat vocht de isolatiewaarde naar benden zou kunnen halen. Ondanks dat PIR geen vocht absorbeert, waardoor schimmels en rot geen kans hebben, is vocht funest voor de isolatiewaarde. Het naar beneden gaan van de isolatiewaarde heeft negatieve gevolgen voor uw stookkosten. Enkel wanneer je een erg vochtige zolder hebt is het noodzakelijk een dampscherm aan te brengen. Een dampscherm dient om het vocht van binnenin niet in de isolatie te laten trekken.

Brandwerende Dakisolatieplaten

De fabrikant van PIR dakisolatieplaten heeft de platen dusdanig samengesteld dat de platen niet brandgevaarlijk zijn. De basis van PIR is gelijk aan die van PUR en is een samenstelling van twee chemische verbindingen die met elkaar ongevoelig zijn voor brand en open vuur. Ten opzichte van PUR heeft PIR het extra voordeel dat er geen schadelijke gassen kunnen vrijkomen mocht er ooit sprake van brand zijn.

Geluid dempende isolatie – Akoestische isolatie

PIR heeft naast de hoge thermische waarde de eigenschap geluid te isoleren. Met de zogeheten hoge akoestische waarde heeft u met PIR dus niet alleen uw dak goed geïsoleerd, om de warmte binnen te houden, maar houdt u tevens voor een groot gedeelte niet gewenste geluiden van buitenuit tegen. Denk hierbij aan geluiden van treinverkeer, autogeluiden, spelende kinderen en overvliegende vliegtuigen. Door deze akoestische thermische eigenschap creëert u een aangenaam leefklimaat binnenshuis.

Milieuvriendelijk, het enigste minpuntje

PIR platen zijn vervaardigd uit twee chemische componenten. Dit maakt dat de platen niet biologisch afbreekbaar zijn en slechts beperkt te recyclen. Hiermee scoren PIR platen minder goed dan bijvoorbeeld glaswol en rotswol.

PIR Dakisolatieplaten: Prijs per m2

Voor PIR platen met een dikte van 6 cm betaalt u ongeveer 25 euro per m2. Om zicht te krijgen op de totaalprijs voor jouw project, kun je hieronder een gratis richtprijs aanvragen. Wij geven je dan meteen en vrijblijvend de richtprijs mee voor jouw project, inclusief zicht op de overheidspremies waar je recht op hebt. Weet dat je enkel recht hebt op een 30% belastingvermindering wanneer je dit laat doen door een vakman. En dat vanaf 2017 de regels hiervoor strenger worden.  Vraag dus vandaag nog GRATIS en zonder verplichtingen een richtprijs aan via onderstaand formulier.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.