Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Bij het isoleren van het dak wordt het isolatiemateriaal zo goed mogelijk aangebracht en vervolgens al dan niet afgewerkt. Een belangrijk aandachtspunt in deze laatste fase van het aanbrengen van isolatiemateriaal is het vermijden van Koudebruggen. Kortom is dat het gehele oppervlakte controleren of er geen openingen, kieren of naden zichtbaar zijn. Koudebruggen vermijden is erg belangrijk, anders daalt het rendement van je isolatie meteen.

Wat gebeurt er als je koudebruggen hebt?

Door de kieren of naden zal namelijk lucht blijven stromen, zowel van binnen naar buiten als andersom. In de wintermaanden kan hierdoor veel koude en vochtige lucht naar binnen stromen. Vochtige lucht die op lange termijn het isolatiemateriaal kan aantasten en de isolatiewaarde naar beneden kan halen. In het ergste geval kunnen er zelfs schimmels ontstaan of kan het materiaal achter de isolatie rotten, met alle nadelige gevolgen van dien.

Warme lucht die naar buiten stroomt is ook zonde want hierdoor zult u harder moeten stoken om de woning op een aangename temperatuur te houden. We noemen de openingen, kieren of naden waardoor de lucht naar binnen of naar buiten kan stromen: ‘koudebruggen’. Het voorkomen van koudebruggen is om voorgenoemd redenen een niet te onderschatten handeling. Koudebruggen kunnen overal voorkomen. Op zowel platte daken als schuine daken.

Platte daken

Als u een plat dak heeft en wilt isolatiemateriaal aanbrengen is het eerst zaak te bepalen waar u het isolatiemateriaal aanbrengt. Dit kan zowel boven op de dakconstructie als aan de binnenzijde. In beide gevallen is het aanbrengen van een dampscherm van cruciaal belang. Het dampscherm houdt in de eerste plaats het vocht tegen. Daarnaast kan het, als het goed is afgesloten, de wind buiten houden. Nadat u het dampscherm heeft aangebracht kunt u het isolatiemateriaal aanbrengen.

Bij een plat dak zal de keuze al snel vallen op isolatieplaten van bijvoorbeeld polyurethaan, oftewel PUR. Dit chemische isolatiemateriaal heeft een hoge isolatiewaarde en wordt in handzame platen verkocht. Aan de achterzijde van de isolatieplaten is vaak folie bevestigd die vocht weert. Daarnaast worden de platen met handig bevestigingsmateriaal geleverd waardoor u de platen naadloos tegen elkaar kunt leggen.

Als de isolatieplaten op hun plek liggen is het zaak dat u het geheel goed controleert op eventuele openingen, kieren of naden. Deze kieren of naden kunt u opvullen met een isolatieschuim uit een spuitbus. Vergeet ook niet om alle hoeken goed op te vullen met schuim. Elk kiertje is een koudebrug en kan van grote invloed zijn op de isolatiewaarde. Als u er zeker van bent dat alle kieren en naden zijn opgevuld kunt u het geheel afdekken en afwerken.

Schuin dak

De isolatiematerialen voor schuine daken zijn divers. Zo kunt u kiezen voor bijvoorbeeld glaswol of rotswol, of PUR schuim of een los natuurlijk isolatiemateriaal als kurkkorrels of papiervlokken. Zo goed als alle isolatiematerialen zijn, bij elke soort is er kans op koudebruggen en dient u na het aanbrengen er van het geheel goed te controleren.

Als u glaswol of rotswol aan wilt brengen dan kunt u het beste de binnenzijde van het dak bedekken met een dampscherm. Net als bij het platte dak hiervoor omschreven zorgt dit dampscherm ervoor dat er geen vocht binnen kan dringen wat nadelige invloed zal hebben op de uiteindelijke isolatiewaarde. Nu is het zo dat glaswol en rotswol geen vocht absorberen maar als er teveel vocht ophoopt gaat uiteindelijk de isolatiewaarde naar beneden en dat merkt u dan weer in een hogere energierekening.

Als het dampscherm correct is aangebracht en u alle naden heeft afgeplat met een vochtwerende tape dan kunt de glaswol of rotswol er tegen plaatsen. Dit kan mooi tussen de balken. Zorgt u er voor dat u ruim afsnijdt zodat de glaswol of rotswol er net aan tussen past en er absoluut geen kieren zijn. Controleert u na het aanbrengen ook vooral de hoeken goed. Eventuele openingen kunt u met de wol opvullen, daar hoeft u niet zuinig mee te zijn.

PUR – PIR schuim

Als u PUR of PIR schuim laat aanbrengen is het niet noodzakelijk om een dampscherm aan te brengen om dat dit isolatiemateriaal vocht afstoot. Het vocht dat van buiten op het isolatiemateriaal komt zal geen invloed hebben op de isolatiewaarde ervan. Nadat het schuim is aangebracht kan het controleren op openingen beginnen. Neemt u hiervoor een bus met schuim en vult u elke opening die u ziet goed op. Na afloopt kunt het geheel netjes afwerken.

Natuurlijke kurkkorrels of papiervlokken

Het grote voordeel van kurkkorrels en papiervlokken is dat deze isolatiematerialen door hun minuscule omvang in elke kleine hoek komen. Bij het opvullen van de ruimte zullen de korrel of vlokken hun weg vinden en het geheel goed opvullen. De kans op koudebruggen is bij deze materialen dan ook minimaal maar het kan nooit kwaad om na afloop het geheel goed te controleren.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in