Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Veel oude woningen zijn gebouwd zonder bij de bouw ooit rekening te houden dat wind en vocht zich overal en altijd een weg weten te vinden om binnen te geraken. De oorzaken hiervan is dat er een onderdak ontbreekt. Warmte vliegt letterlijk via het dak naar buiten. Als u zo’n dak heeft zult u waarschijnlijk de zolder zorgvuldig afgesloten hebben om zo min mogelijk warmte naar boven te laten doorstromen.

Het isoleren van een dak dat niet voorzien is van een onderdak heeft een zorgvuldige werkwijze nodig. Zou u zomaar isolatiemateriaal, met name glaswol en rotswol, tegen de binnenkant van het dak plaatsen dan loopt u al snel het risico dat vocht aan de binnenzijde het isolatiemateriaal binnendringt. Het gevolg kan zijn dat dan de isolatiewaarde naar beneden gaat en u alsnog met een te hoge energierekening komt te zitten.

Waterdichte laag aanbrengen (Korte termijn oplossing)

Een mogelijkheid is om aan de binnenkant van het dak eerste een waterdichte laag aan te brengen. Deze waterdichte bescherming zal vocht van buiten afvoeren via een goot waarna het naar de afvoer zal gaan. Deze optie is een goede oplossing op korte termijn, maar het gevaar is dat het vocht dat niet direct kan worden afgevoerd zich gaat ophopen bij het hout van het dak. Als dat gebeurt bestaat de kans dat het hout gaat rotten en de kwaliteit van uw gehele dakconstructie een levensgevaarlijke situatie wordt.

Onderdak laten plaatsen door aannemer (= belastingvermindering)

Om het gevaar op houtrot uit te sluiten is de beste optie om onder de dakpannen een onderdak te laten plaatsen. U kunt er voor kiezen om dit zelf te doen maar het is een gevaarlijk karwei en aannemers zijn hierin gespecialiseerd. Daarbij komt dat als u het gehele isolatiewerk door een aannemer laat doen, u aanspraak kunt maken op een belastingvermindering die wordt aangeboden door de overheid.

Deze belastingvermindering houdt in het kort in dat u 30% van de totale factuur, van het werk dat nodig was voor het isoleren van het dak, kunt terugvorderen via uw inkomstenbelasting. De belastingvermindering kan maximaal 3.070 euro bedragen.

Optie om noppenfolie aan te brengen

Als u geen onderdak wilt laten aanbrengen is er nog de optie om middels een noppenfolie aan de binnenzijde het dak wind- en vochtdicht te maken. Dit wordt ook wel een Ersatz-onderdak genoemd. Het is als het ware een vervangmiddel voor een echt onderdak. Nadat de noppenfolie is aangebracht kan het aanbrengen van isolatie beginnen.

PUR of PIR

Een tweede optie is om een chemisch isolatiemateriaal te laten aanbrengen, zoals PUR of PIR. Beide chemische isolatiematerialen zijn uitermate geschikt om zonder onderdak toch uw dak goed te isoleren zonder dat vocht enige invloed kan krijgen op de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal.

De reden is dat PUR en PIR, beide in schuim opgespoten met een machine, dusdanig is behandeld dat het voor tientallen jaren vochtwerend zal zijn en niet gevoelig voor rot of schimmel.

U kunt ook kiezen voor PUR en PIR in plaatvorm. Het verschil tussen PUR en PIR is dat de laatste minder tot bijna geen giftige gassen vrij laat komen bij het opbrengen en als er sprake mocht zijn van brand. U kunt, als u dat zou willen, voor uw eigen gemoedsrust altijd kiezen om, voordat u PUR of PIR aanbrengt, een vervangmiddel voor het onderdak als noppenfolie aan de binnenkant van het dak aanbrengen.

Aanbrengen PUR of PIR platen

Het aanbrengen van de PUR of PIR platen is een eenvoudig karwei maar luister wel nauwkeurig. De harde isolatieplaten die gemaakt zijn van PUR of PIR plaatst u aan de binnenzijde van de kepers, de dikke balken die de draagconstructie vormen van uw dak. Zorgt u er voor dat de platen naadloos aan elkaar aansluiten. De fabrikant levert in de meeste gevallen handige verbindingsstukken met de platen mee waardoor u de platen passen tegen elkaar kunt leggen.

Hierna dient het aanbeveling de gehele dakzijde aan weerskante te controleren op kieren of naden. Mocht u een kier of naad tegenkomen dan kunt u die het beste opvullen met schuim uit bussen. Wanneer deze klus geklaard is dan kunt de het isolatiemateriaal naar wens afwerken. Het voordeel van deze manier van isoleren is dat het snel en efficiënt gaat en u niet veel geld kwijt bent. Er is ook geen weinig stof en rommel.

Premie bij de netbeheerder aanvragen

Als u het dak heeft geïsoleerd dan kunt u bij de netbeheerder het verzoek indienen voor een premie. De netbeheerder heeft voor iedereen die het dak isoleert een dergelijke premie beschikbaar. Afhankelijk van de isolatiewaarde wordt de premie voor u berekend en wordt die rechtstreeks op uw rekening gestort. Hoe hoger de isolatiewaarde, des te hoger de premie.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve