Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Het meest gebruikte isolatiemateriaal is glaswol. De reden hiervoor is dat glaswol dakisolatie tot de goedkoopste materialen behoort maar daartegenover toch een hoge isolatiewaarde heeft. Glaswol is daarnaast relatief eenvoudig in toepassing en kan onder meer voor hellende daken, platte daken, vloeren en in smallere ruimtes gebruikt worden. Glaswol is verkrijgbaar in verschillende formaten.

  • Grote rollen of Flensdekens
  • Glaswol Isolatieplaten (isolatiepanelen)

Sommige zijn tevens voorzien van een vochtwerende achterzijde. Want vocht zorgt ervoor dat de isolatiewaarde daalt. En dat heeft uiteraard een negatief effect op je rendement. Alles over glaswol dakisolatie wordt besproken in onderstaand artikel.

Productie en eigenschappen van glaswol

Glaswol is gemaakt van gerecycled glas en zand. De structuur van glaswol is open waardoor glaswol voornamelijk bestaat uit lucht omringd door glasvezels. Deze open structuur geeft glaswol de optimale isolerende werking waardoor het in de bouw zo vaak wordt toegepast Het voordeel van glaswol is dan ook dat het weinig weegt en daardoor is het gemakkelijk om er mee te werken.

Glaswol dakisolatie

Glaswol wordt veel toegepast omdat het een uitstekende isolerende werking heeft en het is daarbovenop niet brandbaar. In geval van een brand zal de geplaatste glaswol geen giftige stoffen afgeven en zal de rookontwikkeling minimaal zijn. Daarnaast neemt glaswol geen vocht op waardoor het materiaal geen voedingsbodem kan worden voor schimmels.

Als u van klussen houdt kunt u zelf de glaswol aanbrengen. De grote rollen zijn eenvoudig in gebruik. Na het uitrollen snijdt of knipt u de glaswol op maat en vervolgens bevestigt u het met een nietapparaat tegen het houtwerk van het dak. Denkt u er aan om een masker te dragen en beschermende kleding te dragen. Weet wel, wanneer je dit zelf doet, je geen recht hebt op de 30% subsidie die Vlaanderen je geeft wanneer je je dak isoleert. Dit doen ze in de vorm van een belastingvermindering.

Voordelen van glaswol

A. Glaswol is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen

  1. Zo kunt u grote rollen kopen die eenvoudig op maat te snijden zijn. Veelal is de achterzijde van deze rollen voorzien van een damp-werende aluminium laag. Deze laag zorgt er voor dat vocht van buiten geen kans krijgt om op het glaswol te komen waardoor de isolerende werking negatief zou kunnen worden beïnvloed.
  2. Naast de handige rollen kunt u ook kiezen voor dakisolatieplaten of -panelen. Deze platen zijn licht in gewicht en vaak voorzien van een aluminiumfolie aan de achterzijde. Deze folie heeft een damp-werende werking.

B. Makkelijk & Snel te plaatsen

Omdat glaswol niet veel weegt zijn zowel de rollen als de platen makkelijk te transporteren en kunt u die op zolder makkelijk op maat snijden of knippen.

C. Veilig bij brand + Geen schadelijke stoffen

Omdat glaswol in feite voornamelijk bestaat uit lucht dat bij elkaar gehouden wordt door de glasvezels heeft glaswol de eigenschap niet brandgevaarlijk te zijn. In geval van brand zal glaswol dan ook niet zelf branden. Ook hoeft u niet bang te zijn voor het vrijkomen van schadelijke stoffen of dat er veel rookontwikkeling zal zijn. Dit komt omdat glaswol een product is van natuurlijke mineralen zonder toevoeging van chemische substanties.

D. Hoge isolatiewaarde voor een lage prijs

De hoge isolatiewaarde en de lage prijs van glaswol is wat het isolatiemateriaal zo populair heeft gemaakt voor toepassingen in de bouw. Maar ook voor de doe-het-zelver is glaswol een ideaal materiaal om mee te werken.

De keuzes in diktes variëren van enkele centimeters tot wel 20 centimeter. Afhankelijk van uw wensen kunt u bepalen welke dikte het meest geschikt is voor de toepassing aan uw dak. Een optie zou kunnen zijn om te kiezen voor rollen van enkele centimeters en de isolatie in verschillende lagen aan brengen. Let er wel op dat u de op maat geknipte of gesneden glaswol aan het dak laat overlappen en dat u eventuele kieren en naden tussentijds volledig wegwerkt.

E. Te gebruiken als geluidsisolatie

Een bijkomend voordeel van glaswol is dat het geluid van buiten isoleert, het werkt als het ware tevens als een akoestische isolatie

Tips bij het plaatsen van Glaswol Dakisolatie

A. Draag beschermende kledij

Omdat glaswol dakisolatie van gerecycled glas en zand is gemaakt wordt aanbevolen om beschermende kleding te dragen tijdens het isoleren. Dit omdat er minuscule glasdeeltjes, oftewel vezels, kunnen vrijkomen. Als deze glasvezels op uw huid terecht komen kan dit irritatie veroorzaken waardoor vervelende allergische reacties kunnen optreden. Daarnaast is het belangrijk een masker te dragen zodat u geen deeltjes inademt. De vezels zijn dermate venijnig dat als het eenmaal in uw kleding zit u het er niet makkelijk uit kan krijgen, zelfs niet in de was.

Dakisolatie beschermende kledij

B. Plaats achteraf een Dampscherm

Wanneer u het dak gaat isoleren met glaswol dient u er rekening mee te houden dat het dak voorzien moet worden van een dampscherm. Ondanks het feit dat glaswol weinig tot geen vocht opneemt mag het niet nat worden want vocht heeft een negatieve werking op de isolatiewaarde van glaswol. Na het aanbrengen van de glaswol dakisolatie breng je dus best een dampscherm aan. Dit voorkomt dat vocht van binnenin zijn intrek zal nemen in de isolatie. Zeker wanneer je een erg vochtige zolder hebt is dit een must.

C. Koudebruggen voorkomen

Nadat u de glaswol op het houtwerk aan het dak heeft aangebracht zullen er her en der enkele kieren of naden zichtbaar zijn tussen de matten of platen. U kunt deze kieren en naden het beste met schuim dichten zodat er geen koudebruggen ontstaan. Koudebruggen zijn de openingen tussen het isolatiemateriaal waar koude lucht makkelijk doorheen kan dringen. Als u de kieren en naden niet dicht maakt dan is de kans zeer groot dat door de koudebruggen uw isolatiewaarde afneemt, wat ten koste gaat van de energiebesparing.

Prijs per vierkante meter voor Glaswol Dakisolatie

Glaswol dakisolatie behoort tot de goedkoopste materialen om uw dak mee te isoleren. Naast de erg aantrekkelijke prijs heeft glaswol ook nog eens een hoge isolatiewaarde. De prijs per m2 Glaswol ligt rond de 12 euro. Weet dat wanneer je dit laat doen door een vakman, je 30% belastingvermindering krijgt. Een leuk extraatje van de Vlaamse overheid voor al wie extra inspanningen levert voor een beter milieu.

Prijs voor dakisolatie

Om zeker te zijn dat je de beste prijs betaalt en daarbovenop samenwerkt met een goede vakman in je eigen buurt, is het een goed idee om onderstaand formulier in te vullen. Wij brengen je dan in contact met 3 verschillende vakmannen in je eigen buurt. Zodoende kun je hun prijzen en meningen vergelijken en zo de beste isolatie, tegen de beste prijs, kiezen voor je dak.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in