Dampscherm plat dak

Bij het isoleren van een plat dak speelt niet alleen het isolatiemateriaal een belangrijke rol. Het weren van vocht is minstens zo belangrijk want vocht heeft een negatieve invloed op de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal. Om de invloed op het isolatiemateriaal tot een minimum te beperken is het van belang dat er tevens een dampscherm met het isoleren wordt aangebracht. Daarnaast kan het extra installeren van een damp werende laag de invloed van vocht verder inperken.

Luchtdicht aanbrengen

Een dampscherm of een damp remmende laag is in feite een bescherming dat er voor zorgt dat er geen condensatievocht in het isolatiemateriaal kan komen. Vocht in het isolatiemateriaal heeft een nadelige effect en kan de isolatiewaarde sterk doen verminderen. Een dampscherm of een damp remmende laag verhinderd vocht om in aanraking te komen met het isolatiemateriaal. Een dampscherm wordt aan de warme zijde van het isolatiemateriaal aangebracht, dus aan die zijde waar de woning wordt verwarmd.

Het dampscherm of de damp remmende folie mag geen openingen hebben omdat eventuele openingen alsnog vocht zou doorlaten en in aanraking kan komen met het isolatiemateriaal. Ook de naden die ontstaan door het aanbrengen van de banen folie dienen nauwkeurig te worden gedicht en nadien met een vochtwerende tape te dienen afgeplakt. Daarnaast kan het voorkomen dat u het dampscherm of de dampwerkende folie om luchtkanalen zoals een ventilatieschacht moet bevestigen. Het is zaak dat u ook hier de folie lucht- en vocht-dicht afplakt met een vochtbestendige tape.

Het is belangrijk dat u de het dampscherm of de damp werende folie op de juiste plaats aanbrengt. Als u het dampscherm of damp werende folie op de juiste wijze, luchtdicht vastplakt maar u heeft het per ongeluk op de verkeerde plaats bevestigd dan kan er ernstige vorm van condensatie optreden. Condensatie onder platte daken, waaronder zich meestal direct de verwarmde leefomgeving bevindt, ontstaat omdat warme lucht veel vocht kan vasthouden. Deze condensatie kan oplopen tot enkele liters per dag, met alle nadelige gevolgen van dien.

Koud plat dak

Bij een koud plat dak wordt het isolatiemateriaal onder de dakconstructie aangebracht. Een dampscherm dient u in dit geval aan de binnenzijde van de woning aan te brengen, achter het plafond en voor het isolatiemateriaal. Het dampscherm houdt de warme en vochtige lucht uit de woonruimte tegen zodat dit niet tegen het aangebrachte isolatiemateriaal aan kan komen. Een ander voordeel van het damp scherm is dat het geheel maximaal luchtdicht wordt afgesloten. Let u er op dat er geen openingen ontstaan of scheuren. Mocht dit wel gebeuren plakt u die dan af met een vocht bestendige tape.

Warm plat dak

Bij een warm plat dak wordt het isolatiemateriaal aan de bovenzijde van de dakconstructie aangebracht. Op het beton als het ware. Voordat u het isolatiemateriaal kan aanbrengen dient u een damp remmende folie aan te brengen. De damp remmende folie houdt condensatie vocht tegen en kan zo geen invloed krijgen op de isolatielaag.

Omgekeerd plat dak

Als u een omgekeerd plat dak heeft omdat u het dak bijvoorbeeld gebruikt als terras dan hoeft u bij het aanbrengen van de isolatie gen dampscherm aan te brengen, in tegenstelling tot andere wijzes van het isoleren van daken. Een dampscherm is niet nodig omdat u het isolatiemateriaal op de bestaande dakbedekking aanbrengt die voorzien is van een waterdichte afdichting onder het isolatiemateriaal. De kans op condensatievorming is in dit geval zeer klein.

Als u de isolatie zelf doet dient u er rekening mee te houden dat het aanbrengen van de isolatie en het noodzakelijk dampscherm om vocht te weren plaatsvindt volgens de eisen die uw netbeheerder stelt om voor een premie in aanmerking te kunnen komen. Als u ook in aanmerking wilt komen voor een belastingvermindering die u wordt aangeboden door de overheid dan moet u het werk door een aannemer laten doen.

Wat zijn de exacte kosten?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.