Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Dakisolatie laten plaatsenIsolatiemateriaal aanbrengen is voor veel mensen niet direct iets dat ze zelf graag willen doen. Wanneer ze het wel zelf doen is het in de eerste plaats omdat het geld bespaart en in de tweede plaats omdat men dan het idee heeft dat het karwei goed afgeleverd wordt. Dat de overheid het met deze laatste gedachte niet volledig eens is blijkt wel uit de voorwaarde die wordt gesteld dat u dakisolatie dient te laten aanbrengen door een professionele dakdekker om voor de premie van 30% in aanmerking te kunnen komen.

Voorbereiding binnenzijde isoleren

Om het beste resultaat in isolatiewaarde te kunnen behalen is het van groot belang dat de isolatie nauwkeurig wordt aangebracht. Werd vroeger vaak het isolatiemateriaal direct op het onderdak aangebracht, nu is het algemeen bekend dat voornamelijk vocht een negatieve invloed op die isolatiewaarde heeft. Het is dan ook zaak om er in eerste instantie voor te zorgen dat vocht van buiten geen invloed kan hebben op het isolatiemateriaal.

Vocht voorkomen met dampscherm: Vochtwerende folie

Om vocht niet in aanraking te laten komen met het isolatiemateriaal kunt u vooraleerst een dampscherm aanbrengen. Nadat u de gehele oppervlakte heeft vrij gemaakt van oneffenheden en eventuele vocht doorlatende plekken heeft afgedicht kunt u beginnen met het aanbrengen van het dampscherm. Bij het aanbrengen dient u de banen elkaar te overlappen. U kunt deze banen met waterdichte tape aan elkaar plakken. Het dampscherm zelf kunt u met een nietapparaat aan de houten spanten bevestigen.

Isolatiemateriaal dat voorzien is van een speciaal aangebrachte vochtwerende folie, zoals dat het geval is bij diverse soorten panelen, hoeft niet noodzakelijk te worden voorzien van een dampscherm.

Dampscherm dakisolatie

Zoals je merkt wordt een dampscherm bovenop de isolatie geplaatst. Een dampscherm is het tegenovergestelde van een onderdak. Een dampscherm gaat je isolatie namelijk beschermen tegen vocht van binnenin je woning. De vocht die je als bewoner produceert door te douchen, te ademen, te koken, te poetsen, de was te doen, …

Eerst wel isolatiemateriaal aanbrengen

Voordat het dampscherm correct is aangebracht moet u beginnen met het aanbrengen van het isolatiemateriaal. Als u heeft gekozen voor glaswol of rotswol in de vorm van uitrolbare matten dan dient het aanbeveling om uw huid goed te beschermen en kleding te dragen die geen glasdeeltjes doorlaat die uw huid kunnen irriteren. Zowel glaswol als rotswol is makkelijk met een schaar of mes op maat te maken. Als het isolatiemateriaal op zijn plek is aangebracht controleert u goed of er geen open plekken of kieren zijn. Als deze er wel zijn kunt u deze openingen het beste dicht maken met een isolerend schuim.

Is de keuze gevallen op panelen of platen dan is de kans aanwezig dat deze al voorzien zijn van een vochtwerende folie en hoeft u dus niet noodzakelijk een dampscherm aan te brengen. Isolatiepanelen kunnen eenvoudig op maat gesneden worden zodat die precies tussen het houtwerk passen. Ook hier geldt dat naden en kieren dienen te worden opgevuld met een isolerend schuim om koudebruggen die de isolatiewaarde negatief kunnen beïnvloeden, uit te sluiten.

Kiest u voor de snelle en efficiënte manier van isoleren middels purschuim dan hoeft u geen dampscherm aan te brengen. Het chemische purschuim heeft van zichzelf een waterafstotende werking. Hierdoor krijgen schimmels geen kans en loopt u geen risico dat de isolatiewaarde negatief wordt beïnvloed. Nadat u het purschuim heeft aangebracht kunt u het aandrukken en eventuele kieren alsnog opvullen.

Overigens is het aan te raden om niet zelf met purschuim aan de slag te gaan. Omdat purschuim een combinatie is van twee chemische componenten kan er een giftige damp vrij komen als het mengen niet geheel juist verloopt. Dat is niet altijd direct merkbaar omdat het werk zelf zonder enige problemen verloopt maar de giftige dampen die kunnen vrij komen zijn niet altijd merkbaar. De professionele dakdekker die het purschuim komt aanbrengen zal daarom niet voor niets beschermende kleding dragen en een masker. Om er zeker van te zijn dat na afloop van het aanbrengen van purschuim u geen giftige dampen in kan ademen kunt u er beter voor kiezen om de eerste twee uren nadat de dakdekkers het karwei hebben geklaard, de zolder niet te betreden.

Nog kort even samengevat, je hebt de keuze uit:

  • Glaswol
  • Rotswol
  • Isolatieplaten
  • Isolatiepanelen
  • PUR schuim
  • …. (vind hier alle soorten isolatiemateriaal)

Aanbrengen van isolatiemateriaal op de zoldervloer

Zoldervloer isolerenAfhankelijk van het doel van de zolder kunt u er voor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Wordt de zolder slechts als opbergruimte gebruikt dan is het isoleren van de zoldervloer een goed alternatief voor dakisolatie. Het voordeel dat u hiermee bereikt is dat de warmte beneden zal blijven en dus de zolder niet onnodig wordt verwarmd.

Voordat u het isolatiemateriaal op de zoldervloer aanbrengt gelden in principe dezelfde regels als hiervoor beschreven. Nadat u de zoldervloer volledig vrij heeft gemaakt kunt u het dampscherm aanbrengen. Het dampscherm moet volledig water- en luchtdicht op en tegen het houtwerk worden bevestigd. U kunt hiervoor een nietapparaat gebruiken. Gebruik waterdichte tape om alle naden en het niet werk te bedekken.

Buitenzijde isoleren

Het dak aan de buitenzijde isoleren is geen doe-het-zelf klus. Voor het werk aan de buitenzijde van de woning hebben professionele dakdekkers veelal extra cursussen en opleidingen moeten doen. De meest voornaamste is de bekwaamheid in het nemen van veiligheidsmaatregelen. Professionele dakdekkers zullen nooit zonder valbeveiliging aan de buitenzijde van uw dak aan het werk gaan. De dakdekker zal eerst het dak vrij van de huidige bedekking maken, in de meeste gevallen zullen dit dakpannen zijn. Vervolgens zal worden gekeken of er geen obstructies zijn die het isolatiemateriaal in de weg kunnen staan. Ook wordt er gekeken naar eventuele lekkages of zwakke plekken in het houtwerk.

Buitenzijde van dak isoleren

Als de inspectie correct is verlopen wordt over de gehele oppervlakte een dampscherm aangebracht. Dit dampscherm wordt luchten waterdicht tegen het houten dak frame bevestigd. Hierna wordt het door u geselecteerde isolatiemateriaal aangebracht. Als het isolatiemateriaal is aangebracht wordt het gecontroleerd op eventuele naden en kieren en worden deze met schuim opgevuld zodat er geen kans kan bestaan op toekomstige koudebruggen. Door dakisolatie aan te brengen wordt bereikt dat warmte binnen blijft en u zo kunt besparen op stookkosten. Daarnaast zorgt een goede dakisolatie ervoor dat koude lucht zoveel mogelijk buiten blijft. Afhankelijk van het soort dak zijn er diverse mogelijkheden om het dak te isoleren. In regel geldt dat hoe beter de isolatiewaarde (Rc) des te beter de warmte wordt binnen gehouden en hoe meer u jaarlijks zal besparen op stookkosten.

Er zijn verschillende soorten dakisolatie met elke een eigen specifieke Rc waarde. Het dient aanbeveling om een zo hoog mogelijke isolatiewaarde te kiezen omdat een energiezuinige woning op de woningmarkt meer opbrengt dan woningen die minder goed zijn geïsoleerd. Dit kan in geval van een toekomstige verkoop van de woning dan ook beter voor u uitpakken.

Dakisolatie laten plaatsen is soms erg voordelig

Wie dakisolatie voorziet kan het laten plaatsen ervan erg voordelig zijn, dankzij de huidige premies. Je kunt 30% belastingvermindering krijgen. Deze overheidspremie is vastgesteld op maximaal 3.070 euro. Maar zoals je merkt is dat een enorm groot deel van je eindfactuur. Uiteindelijk is het daarom beter eens gratis een richtprijs op te vragen voor jouw project via onderstaand formulier. Dat bespaart je veel doe-het-zelf werk, en je bent zeker dat alles goed geplaatst is. Ook bij de verkoop van je woning of appartement later kun je aantonen dat dit door een erkend vakman gebeurd is. En je eigendom zal zo ongetwijfeld in prijs stijgen, daar de EPC zoveel lager zal liggen. Wacht niet langer, vraag hieronder gratis een richtprijs voor jouw project.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de