Als je dakisolatie wilt laten plaatsen, dan wil je natuurlijk dat dit door een vakkundig bedrijf gebeurt. Ook is het belangrijk dat de materialen kwalitatief zijn en dat je de best mogelijke isolatiewaarde kunt realiseren. Het is dan belangrijk dat je hier enige zekerheid van krijgt, voordat je een specialist uitkiest. Van websites is dit soms moeilijk in te schatten en kan iedereen natuurlijk mooie woorden en designs gebruiken om goed over te komen. Voor concrete informatie omtrent kwaliteit en vakmanschap kun je dan beter de keurmerken en garanties bekijken. Hier lees je exact waarom en waar je dan op moet letten.
Inhoud van deze prijsgids
Keurmerken, certificeringen en erkenningen
Isolatiespecialisten hebben de mogelijkheid zich te laten testen door onafhankelijke instellingen. Deze kijken dan naar bepaalde punten die te maken hebben met de kwaliteit van het materiaal dat wordt gebruikt of de veiligheid waarmee dit wordt geplaatst. Hier krijgen ze dan een officieel keurmerk voor of een certificering. Als een isolatiespecialist is aangesloten bij een vakvereniging, dan moeten ze ook aan een aantal eisen voldoen. Daarna mogen ze zich erkend noemen. Er zijn dus een aantal dingen op dit gebied waar je naar kunt kijken als je bewijs van vakkundigheid en kwaliteit zoekt. Het volgende lijstje kan je daarbij helpen.
- SKG-IKOB: het Instituut voor Keuring en Onderzoek van Bouwmaterialen en de Stichting Kwaliteitscentrum Gevelbouw verstrekken samen KOMO-certificaten voor isolatiematerialen die in de bouw worden gebruikt. Bedrijven kunnen SKG-IKOB gecertificeerd zijn, wat betekent dat ze alleen werken met KOMO-gecertificeerde producten en dat de uitvoering van de werkzaamheden gebeurt volgens de Nederlandse regelgeving.
- KOMO: het KOMO-certificaat kan worden uitgegeven over producten en aan bedrijven. Als je dit keurmerk ziet, dan weet je dat de isolatiespecialist werkt volgens de wettelijke voorschriften zoals deze zijn vastgelegd in bijvoorbeeld het Bouwbesluit.
- Insula Certificering: Insula is net als het SKG-IKOB een onafhankelijk kennisinstituut die certificaten mag verstrekken aan isolatiespecialisten. Dit keurmerk is een bewijs van kwaliteit van zowel de materialen als de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Ook weet je zo weer zeker dat alles veilig en volgens de regels zal verlopen.
- VCA-keurmerk: de Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers legt de nadruk voornamelijk op de veiligheid waarmee de isolatiespecialist te werk gaat en de aandacht die ze besteden aan milieuvriendelijke materialen en processen. Zo wordt het aantal ongevallen verminderd. Medewerkers kunnen een VCA-training doen en daar een certificaat voor krijgen. Je kunt altijd vragen of je deze in mag zien.
- VENIN vakvereniging: isolatiebedrijven die zijn aangesloten bij de Vereniging van Erkende Na-Isolatiebedrijven Nederland, mogen zichzelf erkend noemen. Ze worden door de vakvereniging op de hoogte gehouden van de laatste ontwikkelingen, ze worden regelmatig getest op scholing en vakkennis en je krijgt bij een VENIN-erkend bedrijf zeker 10 jaar garantie. Daarnaast is er een onafhankelijke geschillencommissie waarvan je gebruik kunt maken als er een onenigheid bestaat tussen jou en de isolatiespecialist.
Garanties
De garanties die de isolatiespecialist geeft over de dakisolatie en de werkzaamheden geeft veel aan over het vertrouwen dat ze zelf hebben in hun werk en de materialen die ze gebruiken. Wordt er gebruik gemaakt van goed geschoold personeel en kwalitatieve materialen, dan zullen ze geen problemen hebben om hier ook garant voor te staan. De beste garantieregelingen krijg je als je voor een erkende isolatiespecialist kiest. Dit wordt ze namelijk verplicht door de vakvereniging. Bij een VENIN-erkend isolatiebedrijf krijg je 10 jaar garantie. Hieronder vallen de materialen, de constructie en de uitvoering van de klus.
Controleer de inhoud van het garantiebewijs
De garantieregeling van een VENIN-erkend bedrijf is voor dakisolatie dus erg goed, maar dat betekent niet dat andere bedrijven per sé slechter zijn. Het is erg goed mogelijk dat je een vakkundige isolatiespecialist aantreft zonder erkenningen en zonder keurmerken. De garantieregeling is dan een uitstekend punt om naar te kijken, omdat kwalitatieve bedrijven de regeling van erkende bedrijven evenaren. Zie je een isolatiebedrijf zonder erkenningen en keurmerken, maar met een lange en inhoudelijk erg sterke garantieregeling, dan kun je dit als bewijs zien van het vertrouwen dat het bedrijf heeft in eigen kunnen. Het is daarom altijd verstandig om ook de inhoud van de garantie door te nemen. Als een bedrijf een lange garantie geeft maar er weinig onder dekt, heb je er uiteindelijk nog niet veel aan.
Voorgaande klanten
Als laatste check kun je altijd ook de recensies doorlezen van voorgaande klanten. Deze vind je online, in je vriendenkring of door een isolatiebedrijf te vragen om referenties. Het kan erg leerzaam zijn om te lezen hoe voorgaande klanten over een isolatiebedrijf denken en wat hun ervaring is geweest. Een goede manier om te zien hoe serieus een isolatiebedrijf is, is door te kijken hoe het reageert op negatieve recensies. Proberen ze de klant tevreden te stellen, bijvoorbeeld, en hoe? Voorgaande klanten kunnen je exact vertellen hoe het is om met een isolatiebedrijf samen te werken, van begin tot eind. Ook al is deze informatie niet doorslaggevend, het kan je helpen je vermoedens te bevestigen.
Vergelijk offertes
Een goede dakisolatiespecialist vind je niet zomaar en het is altijd verstandig grondig marktonderzoek te doen naar de mogelijkheden die je hebt. Wij kunnen je helpen de eerste stap te zetten als je gebruik maakt van onze vergelijkingstool om offertes op te vragen. Deze betrouwbare specialisten zullen je vrijblijvend laten weten wat ze je kunnen bieden, zodat jij op zoek kunt gaan naar de beste deal.