Informatie en advies over dakisolatie prijzen
Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Woningen zijn er in vele soorten en maten, zo ook de daken. In 2020 moeten alle daken van woningen volgens een door de overheid bepaalde norm voorzien zijn van isolatie. Dit heeft als doel om energie te besparen en de uitstoot van CO2 te verminderen. Voor het isoleren zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar en zijn er verschillende methodes om het isolatiemateriaal aan te brengen. Maar de vraag blijft natuurlijk ‘hoe moet je een dak isoleren?’ Daar geven we je graag antwoord op in onderstaand artikel.

Ieder dak is natuurlijk verschillend. Er bestaan schuine daken, platte daken, koude daken, warme daken, … en noem maar op. Elk heeft zijn eigen voordelen en nadelen voor het plaatsen van isolatie.

Hoe een Schuin dak (hellend dak) isoleren?

Het isoleren van een schuin dak , ook wel hellend dak genoemd, gebeurt meestal aan de binnenzijde van het dak. Voordat u met isoleren kan beginnen is het noodzakelijk te achterhalen of er geen openingen in het dak zijn waar lucht en dus vocht naar binnen kan komen. Deze openingen kunt u het best goed dichten.

Soorten isolatiemateriaal voor een schuin dak

Voor schuine daken zijn verschillende isolatiematerialen verkrijgbaar zoals

  • Glaswol
  • Rotswol
  • PUR schuim
  • PUR platen
  • natuurlijk isolatiemateriaal: schapenwol
  • papiervlokken: tevens natuurlijke isolatie

Glaswol – Rotswol – Schapenwol

Glaswol, rotswol en schapenwol is verkrijgbaar in matten die u op maat kunt snijden. De op maat gesneden stroken plaatst u tussen de balken aan het dak. Hierna controleert u het geheel op eventuele kieren of naden. Deze dient u op te vullen met de restanten van het isolatiemateriaal tot er geen opening meer is. U kunt het isolatiemateriaal desgewenst netjes afwerken.

PUR schuim

PUR schuim is wordt met een machine opgespoten. Hierbij dient u beschermende kleding en een masker te dragen omdat er giftige gassen kunnen vrijkomen. Het voordeel van PUR is dat het geen vocht kan vasthouden waardoor er geen kans op schimmel of rot is. Nadat u het PUR schuim heeft opgespoten kunt u het afplatten en eventuele kieren en naden opvullen met schuim uit een spuitbus.

Papiervlokken

Papiervlokken aanbrengen vereist meer werk. U dient namelijk eerst een omlijsting aan het dak te maken waar u het mengsel kan inblazen. Het nadeel hiervan is dat het veel voorbereidend werk is maar het voordeel is dat de papiervlokken vanzelf alle kleine hoeken zal dichten en er dus minimaal kans zal zijn op eventuele koudebruggen. Na afloop kunt u het geheel dicht maken en netjes afwerken.

Wat na het plaatsen van de isolatie?

Afhankelijk van het isolatiemateriaal dat u wenst te gebruiken dient u na aan het isoleren een dampscherm aan te brengen. Dit dampscherm voorkomt dat vocht van binnen in contact komt met uw isolatiemateriaal . Vocht kan het isolatiemateriaal aantasten waardoor de isolatiewaarde kan gaan dalen. Het dampscherm bevestigt u op het houtwerk met bijvoorbeeld een speciaal nietapparaat. Als u het gehele dak heeft voorzien van een dampscherm moet u de naden afplakken met een vochtbestendige tape. Zo is uw isolatiemateriaal goed beschermd tegen vocht.

Hoe moet ik een Plat dak isoleren?

Om platte daken te isoleren zijn er drie verschillende manieren:

  1. Het koude dak
  2. Het warme dak
  3. Het omgekeerde dak

Voor elk dak gebruiken we bij voorkeur PUR isolatieplaten omdat deze het voor platte daken het beste uitkomen. Het omgekeerde dak komt weinig voor, alleen op bijvoorbeeld dakterrassen en parkeergarages, dus die wordt verder niet toegelicht.

Het koude dak isoleren

Een koud dak houdt in dat het dak niet door de woning kan worden verwarmd omdat het isolatiemateriaal zich aan de binnenzijde van de woning bevindt, tussen het plafond en de onderdak van het dak aan. Voor het aanbrengen van de isolatie haalt u het plafond er af. U plaatst de isolatiepanelen tegen de onderkant van het dak. Hierna zorgt u dat alle kieren en naden worden opgevuld met isolatiemateriaal om koudebruggen te voorkomen.

Vervolgens bevestigt u een dampscherm tegen het isolatiemateriaal. Het dampscherm beschermt het isolatiemateriaal tegen condensatievocht waardoor er geen schimmel of rot kan optreden. Het dampscherm moet uiterst zorgvuldig en luchtdicht worden aangebracht. Als dit klaar is kunt u het plafond terug plaatsen.

Warm dak: Welke isolatie is geschikt?

Het warme platte dak wordt aan de buitenkant geïsoleerd. De benaming komt van het feit dat warmte vanuit de woning door het dak gaat en stopt bij het isolatiemateriaal. Als eerste wordt de dakbedekking verwijderd. Hierna kan het dampscherm worden aangebracht. Dit dampscherm dient zo zorgvuldig mogelijk en luchtdicht worden bevestigd. Als dit klaar is kunt u de isolatieplaten aanbrengen. Bevestig de isolatieplaten strak tegen elkaar en vul eventuele naden of kieren op met schuim uit een bus. Als dit gedaan is kan de dakbedekking weer terug gelegd worden.

OPGELET: Je hebt geen recht op subsidies of premies, tenzij…

Je hebt geen recht op subsidies en premies van de overheid en je netbeheerder als je het werk zelf uitvoert. Heb je het echter laten uitvoeren door een vakman, dan ontvang je 30% belastingvermindering! De moeite waard dus om onderaan deze pagina even GRATIS een richtprijs op te vragen bij vakmannen in je buurt. Dan heb je zicht op wat de totale prijs zou zijn mocht je het door hen laten doen.

Gratis tot 4 offertes in je mailbox?


Wij scoren een 9!

Laatste nieuws

4x Valse vooroordelen dakisolatie

Het laten isoleren van je dak is één van de meest effectieve

Stappenplan dakisolatie kopen

Dakisolatie plaatsen op een al bestaande woning heeft heel wat voeten in

6x Valkuilen en veelgemaakte fouten dakisolatie

Het dak is één van de oppervlakten in een woning waar de